7 tips om op uw verwarming te besparen zónder te bevriezen

Hond draait aan de radiatorknop

De verwarming omlaag draaien als u gaat slapen, doet u waarschijnlijk allang. Daarmee bespaart u veel energie en het slaapt ook een stuk lekkerder in een koel huis. Maar er zijn nog veel meer tips om honderden euro's te besparen op het verwarmen van uw woning met 7 (vaak) simpele tips!

Minder gas verbruiken? Zo doet u dat...

Wanneer u slim en efficiënt verwarmt, gebruikt u veel minder gas. Dat merkt ú aan de energierekening, maar minder CO2-uitstoot voor het klimaat is uiteraard ook belangrijk.

De beste tip om te besparen op uw verwarming is het beter isoleren van uw huis. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe lager u de verwarming hoeft te zetten en hoe minder warmte u verliest.

Heeft u niet de mogelijkheid uw woning beter te isoleren? Lees dan de volgende tips...

Tip 1 - Thermostaat op 15 graden 's nachts

Gaat u naar bed? Zet dan uw thermostaat op 15 graden. Hiermee bespaart u ongeveer 80 euro per jaar. Voor vloerverwarming is dit anders. Op 17 of 18 graden is dan beter, omdat het anders te lang duurt voordat uw woning ’s ochtends is opgewarmd. 

Tip 2 - Temperatuur ook 15 graden als u weg bent

Zet ook uw thermostaat op 15 graden als u overdag niet thuis bent. Doet u dit én ’s nachts, dan bespaart u gemiddeld wel 130 euro per jaar! Bij vloerverwarming is 17 of 18 graden voldoende.  

Tip 3 - Houd deuren gesloten

Zorg ervoor dat u altijd alle deuren in uw woning gesloten houdt. En verwarm alleen de kamers waar u veel bent. Wanneer u deuren openhoudt, verliest u veel warmte en gaat u automatisch meer stoken. Met de deuren dicht bespaart u gemiddeld wel 190 euro op jaarbasis. 

Tip 4 - Zet thermostaat een graadje lager

Zet uw thermostaat vanaf nu een graad lager dan u normaal doet. Hiermee bespaart u wel 70 euro per jaar! Vooral als u bijvoorbeeld bezig bent met koken, stofzuigen of andere huishoudelijke taken, valt een iets lagere temperatuur helemaal niet op. En vind u het toch wat koel als u daarna op de bank zit? Een warme trui en pantoffels doen wonderen!

Een warme trui doet wonderen...En het bespaart gas!

Tip 5 - Verwarm de slaapkamer niet

Laat de verwarming in uw slaapkamer helemaal uit. Het is gezonder om in een koele kamer te slapen én u bespaart ongeveer 60 euro per jaar. 

Tip 6 - Slimme thermostaat

Stap over op een slimme thermostaat. Deze thermostaat helpt u om uw woning te verwarmen zonder te verspillen. Zo zet de slimme thermostaat bijvoorbeeld uw verwarming lager zodra hij merkt dat er al een tijd niemand in de kamer is. Ook kun je instellen op welke dagen de thermostaat aanspringt op een bepaald tijdstip en wanneer juist niet. Zo hoeft u helemaal niet meer over de verwarming na te denken. 

Tip 7 - Regel de verwarming per kamer

De temperatuur per kamer regelen bespaart ook gas. Dit is uiteraard alleen handig als u een aparte keuken, badkamer, slaapkamers en andere ruimtes hebt. Met thermostaatknoppen kunt u de temperatuur per kamer gemakkelijk regelen. Thermostaatknoppen heten ook wel radiatorkranen. 

Vakspecialist nodig? Vind alle dichtstbijzijnde specialisten hier!

Energie besparen door je nu: 12 verbeteropties!

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.