Niet kijken naar de aandoening, maar naar wat iemand nog wél kan. De ergotherapeut maakt alledaagse handelingen mogelijk, zoals persoonlijke verzorging, huishoudelijke werkzaamheden, vervoer of vrijetijdsbesteding. Uw zorgverzekering vergoedt minimaal 10 uur ergotherapie.
Ergotherapie, wat houdt het in?
Een ergotherapeut behandelt mensen met verschillende aandoening, zoals:
- Beroerte
- Chronische pijn
- Chronische vermoeidheid
- Dementie
- MS
- Parkinson
- Reuma
- Spierziekten

Voorbeelden van vragen die mensen hun ergotherapeut stellen:
Ik heb reuma in mijn handen en kan geen pannen meer afgieten of lang aan het aanrecht staan, hoe kan ik toch blijven koken?
- Hoe word ik handiger met de rollator?
- Kan ik tuinieren ondanks de jarenlange pijn in mijn rug?
- Ik heb MS en wil graag blijven fietsen, is er een oplossing?
- Mijn man is dementerend. Hoe kan ik hem helpen om rust en ontspanning te vinden?

Vergoeding ergotherapie
Ergotherapie wordt voor zeker tien uur per jaar vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Voor advies aan mantelzorgers worden extra uren ergotherapie vanuit de basisverzekering vergoed, op naam van degene die de mantelzorg ontvangt.
Veel aanvullende verzekeringen vergoeden extra uren ergotherapie bovenop de tien uur per jaar, dit varieert per verzekeraar. U kunt dit in uw polis nakijken.
Sinds 2012 is een verwijzing van een arts niet meer wettelijk noodzakelijk. Het kan echter zijn dat uw verzekering stelt dat dit wel nodig is. Ook kan het zijn dat er meer medische informatie van uw arts nodig is om de behandeling uit te kunnen voeren.
Ergotherapie en woningaanpassingen
Ook bij woningaanpassingen kan ergotherapie een waardevolle toevoeging vormen. Schakel via de Thuiscomfort-specialist een ergotherapeut in, of neem rechtstreeks contact op met de ergotherapeut. Zo weet u zeker dat de aanpassingen die worden doorgevoerd, voor u op maat gemaakt zijn. De tien uur ergotherapie die standaard vergoed wordt, kan hiervoor uitstekend worden ingezet.