De manier waarop we werken, samenleven en wonen verandert razendsnel. Binnen nu en een jaar rijdt de eerste zelfrijdende auto door uw straat. Schaffen we steeds minder spullen aan, maar betalen we uitsluitend voor het gebruik ervan. En maken we zelf deel uit van het Internet of Everything. Eng? Benauwend? Welnee, het biedt volop kansen en mogelijkheden. Wij hebben er zin in, in elk geval!
Goeie ouwe tijd? Het beste moet nog komen!
‘Het beste aan die goeie ouwe tijd?’ Vraag het menigeen op leeftijd en ze zeggen: ‘Dat ‘ie voorgoed voorbij is.’ Want zo leuk was het voorheen niet. Tenminste, niet alles was leuk. Natuurlijk was de vrijheid groter, hielpen buren elkaar en bestond privacy nog. Maar de medische wetenschap was veel minder ver gevorderd. Even iets opzoeken op Google was er niet bij. Hadden onze auto’s geen airbags of gordels achterin. En als we op vakantie gingen, verstopten we fraudegevoelige Travellers Cheques in onze bagage.
Voor 2017 en de jaren erna verwachten de heren en dames trendwatchers grote technologische sprongen voorwaarts. Wat merkt u daarvan in uw dagelijks leven?
1. Big Data wordt nog veel groter
De komende jaren verviervoudigt de hoeveelheid data die wereldwijd wordt rondgestuurd en opgeslagen naar 100 Zettabytes per jaar in 2025. Dat is veel, heel veel en de kans is groot dat er ook gegevens over uw woon-, werk- of privésituatie tussen zitten. In de huiselijke omgeving worden gegevens verzameld door uw eigen slimme thermostaat en via uw tablet of pc, maar bijvoorbeeld ook via apps van bezoekers of digitale afleverrapporten van de postbode.
Dit komt misschien beklemmend over, maar het zorgt er tegelijkertijd wel voor dat diensten steeds beter op maat worden aangeboden en dat uw huis steeds beter ‘weet’ wat uw gewoonten zijn en zich daarop aanpast.

2. Internet of Everything koppelt alles aan alles
Eerst was er het Internet. Toen werden daar slimme apparaten aan gekoppeld en ontstond het Internet of Things. En inmiddels zijn we zover dat diensten en ook wijzelf integraal onderdeel worden van het Internet of Everything. Letterlijk alles staat in de niet zo verre toekomst in verbinding met elkaar. Van het broodrooster thuis tot uw werkplek. En van de agenda van de tandarts tot en met lussen in de weg waarover u naar die afspraak toe rijdt.
De connected woonomgeving gaat in de toekomst veel verder dan uw eigen huis of appartement. We leven en werken in Smart Cities, met slimme gebouwen, slimme gezondheidszorg, slim transport, slimme wegen, een slimme overheid en slim onderwijs en een slimme energievoorziening.
Voor wie aan dit ‘grid’ wil ontsnappen, komen er internetloze hubs. Plekken waar u zich onbespied waant en uit beeld bent voor het wereld wijde web. Om even op adem te komen of rustig ‘uw ding te doen’ zonder anderen hierin te betrekken.

3. On-demand betalen & deeleconomie
Bezit is zóóóóó 2016. Veel huishoudelijke apparaten schaft u in de toekomst niet meer aan. U least ze. En deze diensten betaalt u uitsluitend zodra u er gebruik van maakt.
Dat werkt nu al zo bij sommige verzekeringen, zoals de reisverzekering die u aan en uit kunt zetten. Maar ook de auto, de verlichting of zelfs de complete keuken zijn mogelijk te outsourcen, waarbij u soms het alleenrecht op het gebruik hebt en soms ook spullen moet delen met mensen bij u in de buurt.
Ook als u tóch overgaat tot aanschaf van een product, zal dat in de toekomst steeds vaker samen met anderen zijn.

4. Circulaire economie
In een lineaire economie worden goederen geproduceerd, gebruikt en ten slotte afgevoerd. Steeds vaker echter worden geproduceerde producten gerecycled en zijn ook de productie- en recyclingprocessen energieneutraal ingericht. Zo worden naast plastic in steeds meer gemeenten tegenwoordig al drankverpakkingen en metaal gescheiden ingezameld.
De circulaire economie komt daarmee steeds duidelijker in zicht, wat een uitstekende ontwikkeling is.

5. Sensorisation of Things
In de nabije toekomst worden steeds meer apparaten uitgerust met sensoren. Naast bediening met knoppen of op een scherm is daarmee aansturing mogelijk op de volgende manieren:
- Ogen (b.v. Google Glass)
- Stem (b.v. Apple assistent Siri)
- Gebaren
- Aanraking (b.v. Grohe-kranen)
- Gezichtsherkenning
Op die manier hoeft u steeds minder na te denken over de wijze waarop een apparaat gebruikt wordt. Alles verloopt natuurlijk, zonder dat u erover na hoeft te denken.

6. Robotisering keihard in opkomst
Denk eens na welke rotklusjes u thuis het liefst niet zelf wilt uitvoeren. Het opruimen van rommel. Het poetsen van het toilet. Het schuren en schilderen van het houtwerk. Of zelfs tanden poetsen. Wij durven de bewering aan dat alles waar u zelf geen zin in hebt, over tien, vijftien jaar volledig gerobotiseerd is. Nu al zijn er robotachtigen die stofzuigen of het gras maaien, gasten ontvangen of helpen in de keuken. Eerstejaars aan de Technische Universiteit in Delft starten tegenwoordig hun opleiding met het uitdenken en de bouw van zulke huishoudelijke hulpen. Laat staan waar afgestudeerden allemaal mee komen, in de bedrijfjes die zij na hun afstuderen stichten.
We kunnen niet wachten tot er een robot is die bier en chips voor ons klaarzet, op vrijdagavond!

7. Gamification wordt serieus ingezet
Speelden we vroeger Halma en diefje-met-verlos. Vandaag gaat er wereldwijd 3,2 miljard dollar om in de game-industrie. Denk aan Pokemon Go. Denk aan spelcomputers als de Wii. Denk aan de voortdurende stroom aan nieuwe, gehypte apps.
Richting 2018 verdubbelt dit bedrag naar 6,6 miljard euro.
Gamification wordt daarmee ‘volwassen’ en de inzichten die de spelmakers opdoen met het creëren van spelletjes voor voornamelijk de jeugd, kunnen zij uitstekend inzetten voor gebruik voor een volwassen doelgroep.
Denk aan een app die u ‘beloont’ voor veilig rijgedrag. Denk aan een app die buren door middel van een puntensysteem als team laat opereren in het schoon en veilig houden van hun straat. Of denk aan een inparkeersysteem waarbij oudere, minder goed ter been zijnde buren voorrang krijgen bij goed bereikbare parkeerplaatsen voor hun deur. It’s game on!

8. 3D-printen biedt perspectief
Op dit moment wordt er al voor 7,1 miljard dollar aan goederen ‘ge-3D-print’. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Want 3D-printen is nog relatief duur en daarmee vooralsnog onbereikbaar voor de consument. Als dat eenmaal is opgelost, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Van zelfontworpen 3D-geprinte sieraden tot kapotte, niet langer verkrijgbare onderdelen en 3D-geprinte zoekgeraakte telefoonopladers en zelfs huizen. You name it. U vraagt, wij draaien. 3D is here to stay!

Komen alle acht trends echt uit in 2017?
Dat deze acht tech-trends eraankomen, staat buiten kijf. De vraag is of zij in 2017 al zover zijn doorontwikkeld dat we niet meer om ze heen kunnen. De tijd zal het leren.