Huisautomatisering in BoCasa: België loopt voorop

BoCasa in België waar huisautomatisering volop wordt gebruikt

Een ‘alles aan/uit’-schakelaar die de verlichting dooft, en ook meteen het gasfornuis en de stopcontacten afsluit. Een detector naast het bed, waarmee ’s nachts een deel van de verlichting aangaat als de bewoner het toilet bezoekt. Of verlichting die op het zonlicht reageert. Voor bewoners van de Belgische serviceresidentie BoCasa is het de gewoonste zaak van de wereld. 

Belgisch verzorgingshuis BoCasa en huisautomatisering

Bovenaanzicht seniorencomplex BoCasa in België


Dat de levensverwachting stijgt, in Nederland én België, stelt stevige uitdagingen naar de toekomst toe. Een daarvan is de vraag naar meer serviceflats en woon-zorgcentra. In deze centra worden op het gebied van comfort, veiligheid en energiezuinigheid bovendien steeds hogere eisen gesteld. Dat technologie daarbij een belangrijke rol kan spelen, bewijst serviceresidentie BoCasa in Heusden-Zolder, zo’n 50 kilometer onder Eindhoven.

Technologie in de praktijk

BoCasa beschikt over 64 verpleeghuiskamers en 50 serviceflats. In een tweede fase komt daar nog een extra vleugel bij, met ook een aantal van dergelijke kamers. Een bezoek aan de serviceflats maakt meteen duidelijk wat technologie in de praktijk kan betekenen. De ‘alles aan/uit’-schakelaar dooft bijvoorbeeld niet alleen alle verlichting, maar sluit ook het gasfornuis en de stopcontacten af, om zo maximale veiligheid te garanderen. Een detector aan de voet van elk bed registreert wanneer iemand ’s nachts uit bed stapt. Onmiddellijk wordt dan een deel van de slaapkamer verlicht, zodat men eenvoudig naar de badkamer kan gaan. Via tablets ziet het verplegend personeel bovendien wanneer iemand ’s nachts zijn of haar bed verlaat. Om zo sneller in te kunnen spelen op potentieel zorgwekkende situaties. 

Inkijkje in BoCasa, België


Verlichting reageert op de zon

De zonwering in de kamer past zich automatisch aan de weersomstandigheden en het inkomende zonlicht aan. Ook de dimlichten in de kamer reageren op een intelligente manier op het zonlicht, zodat er geen onnodige energie verloren gaat en voor een flinke energiebesparing wordt gezorgd. Per flat wordt het energie-, water- en gasverbruik bijgehouden en maandelijks doorgestuurd naar een centrale computer. Via een dashboard kan de beheerder eenvoudig het overzicht houden en alles aansturen. Zo wordt nu al ingespeeld op de toekomstige vereisten op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid.

ABB tekent voor de techniek in BoCasa

Verantwoordelijk voor alle slimme techniek in BoCasa is ABB. De Belgische vestiging van het wereldwijd opererende bedrijf dacht mee over de huisautomatisering en zorgt ervoor dat alles perfect functioneert. Harro de Langen is Marketing Communications Manager van ABB in Rotterdam: “In Nederland staat huisautomatisering nog in de kinderschoenen. Maar er is zoveel meer beschikbaar dan veel mensen denken! Wat dat betreft kunnen we nog heel wat leren van onze zuiderburen – dat heeft ook te maken met de manier waarop er in België gebouwd wordt. Hier in BoCasa laat ABB zien wat er allemaal beschikbaar is op het gebied van zorggerelateerde huisautomatisering. Die kennis delen we graag met onze Nederlandse partners. Wat ABB kan bieden is een compleet, intelligent systeem voor de woonomgeving. Voor meer comfort en veiligheid, gekoppeld aan een lager energieverbruik. We staan met z’n allen nog maar aan het begin van de enorme mogelijkheden die eraan komen op dit gebied. Als je de snelheid van de huidige technologische ontwikkelingen doortrekt naar de toekomst, kan het wel eens heel hard gaan.”

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen