Als wij ‘Groningen’ zeggen, zegt u waarschijnlijk ‘bouwschade’. Wie in het noorden van het land wil wonen, heeft rekening te houden met gaswinning en aardbevingen. En daar kunnen bestaande huizen in Nederland maar matig tegen. Maar er is licht aan de horizon: een nieuwe bouwconstructie maakt huizen beter bestand tegen de krachten die vrijkomen bij een aardbeving.
Eerste aardbevingsbestendige huis wordt gebouwd
In Meedhuizen bij Delfzijl laat een echtpaar hun beschadigde boerderij opnieuw opbouwen volgens de nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen. Het bouwplan baseert zich op twee belangrijke pijlers: een massief houten binnenkant en een vloer van gewapend beton.
Lichtgewicht van binnen
Een massief houten binnenkant lijkt een wat robuuste oplossing voor een aardbeving. Toch is de gehele constructie met een massief houten binnenkant lichter en meer flexibel. Tijdens een aardbeving beweegt namelijk de aarde zelf en daardoor ook alles wat er op die aarde gebouwd is. Een houten constructie vangt de natuurkrachten beter op.
Massief van onderen
Als fundering had de beschadigde boerderij heipalen, vastgeslagen in de zandbodem. Dat levert flink wat frictie op bij een aardbeving. Daarom koos het bouwbedrijf voor een vloer van gewapend beton, zodat de boerderij de krachten bij een aardbeving beter opvangt en verdeelt.
Verbouwen: groot of klein
De boerderij in kwestie is zodanig beschadigd dat een nieuwe opbouw nodig is. Niet elk huis in de regio Groningen hoeft natuurlijk zo rigoureus verbouwd te worden. Soms zijn kleine aanpassingen ook voldoende om lang en veilig te kunnen wonen. Natuurlijk biedt een verbouwing weer opties om het huis verder aan te passen, zoals ruimere gangen of een badkamer op de begane grond.