Agentschap Telecom pleit voor keurmerk ‘slimme’ apparaten

Keurmerk slimme apparaten

In afwachting van een wettelijk keurmerk voor ‘slimme’ apparaten, moet er een tijdelijk, vrijwillig keurmerk worden ingesteld door fabrikanten. Hiervoor pleit het Agentschap Telecom bij de NOS.

Wettelijk IoT-keurmerk laat op zich wachten

Het kabinet werkt aan een wettelijk keurmerk, waardoor consumenten kunnen zien of zij apparaten in huis hebben die veilig online kunnen gaan. Maar het agentschap vindt deze ontwikkeling niet snel genoeg gaan. Het Internet of Things is allang een feit en het is voor consumenten onduidelijk welke slimme thermostaat of slimme videodeurbel eenvoudig gehackt kunnen worden.

CE-keurmerk

Het Agentschap Telecom roept partijen in de markt daarom op zelf hun verantwoordelijkheid te nemen, met het instellen van een Veilig Internet of Things’-keurmerk. Zo’n keurmerk kan gaan werken als het bestaande CE-keurmerk voor elektrische apparaten. Dit Europese keurmerk sluit elektrische apparaten die niet voldoen aan de eisen op het gebied van brandveiligheid en interferentie uit van verkoop op de Europese markten.

Internetproviders

Naast het instellen van een IoT-keurmerk, doet het Agentschap Telecom een beroep op internetproviders om hun netwerken te scannen op onveilige apparaten. Zodra zij deze aantreffen, dient de gebruiker te worden gewaarschuwd. Want een onveilig IoT-apparaat kan een compleet netwerk besmetten.

IoT manifesto stelt grenzen aan het Internet of Things

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt