Alleenstaanden gebruiken relatief meer thuiszorg dan meerpersoonshuishoudens

Mevrouw met een rollator wordt geholpen door een zorgverlener

Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. Mensen met chronische aandoeningen blijven langer leven. Mede hierdoor zal het zorggebruik in Nederland waarschijnlijk toenemen. Het onderzoek Zicht op zorggebruik zet de cijfers op een rij van gebruik van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging tussen 2004 en 2011. 

Thuiszorg voor 556.000 mensen

Het onderzoek is uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens de onderzoekers maakten in 2011 zo’n 556.000 mensen gebruik van thuiszorg. In 2004 waren dit nog 532.000 mensen. De stijging loopt overigens gelijk met de bevolkingsgroei in dezelfde periode. We zijn per persoon dus niet méér zorg gaan gebruiken.

Alleenstaanden extra afhankelijk van de thuiszorg

Een opmerkelijk punt dat naar voren komt uit het onderzoek, zijn de mensen die gebruikmaken van thuiszorg. Alleenstaanden gebruiken méér thuiszorg, mensen in een huishouden met meerdere personen juist minder. Volgens nu.nl is dit een logisch gevolg van het overheidsbeleid. Mensen moeten voor zorg eerst in hun eigen omgeving kijken wat er mogelijk is, voor zij betaalde zorg krijgen.

Alleen thuiszorg als het echt niet anders kan

Ouderen blijven langer thuis wonen en maken alleen gebruik van thuiszorg als het echt niet anders kan. Ook nu de regels voor thuiszorg per 1 januari 2015 zijn gewijzigd, verandert er niets aan deze trend, volgens de onderzoekers. 

Aanmelden nieuwsbrief

Thema's

Beveiligings camera aan de muur

Laat u inspireren!

Alles voor comfort, veiligheid en toegankelijkheid in huis