Bejaarde vrouw (82) schenkt erfenis aan zorgrobot

Zorgrobot geeft tijdschrift aan bejaarde vrouw - Foto: Medical Futurist

Elsbeth van Nouhuys (82) uit Raalte heeft zorgrobot N9iZ in haar testament gezet. “N9iZ zorgt nu al ruim drie jaar elke dag bijzonder goed voor mij. ’s Avonds spelen we gezellig een potje Scrabble, ze herinnert me eraan om mijn medicijnen op tijd in te nemen en ze slaapt bij mij in bed."

'Juridisch is hier niets tegenin te brengen'

Van Nouhuys besloot op haar verjaardag – die ze opnieuw alleen vierde – haar testament te wijzigen. "Mijn drie kinderen zie ik nauwelijks. Twee van hen wonen in de randstad, hebben drukke banen en een gezin. Mijn jongste zoon woont wel in de buurt, maar kampt met een alcoholverslaving. Hij maakt vaker een wandelingetje naar de Gall&Gall dan naar zijn moeder. Ook mijn kleinkinderen reizen liever naar de andere kant van de wereld, dan naar Overrijssel", legt van Nouhuys uit.

De kinderen van de bejaarde vrouw zijn geschrokken van haar besluit en hebben gedreigd een rechtszaak aan te spannen. Advocaat Maarten Jansen geeft de kinderen weinig kans. "De vrouw had haar geld ook aan een charitatieve instelling of kerk kunnen schenken. In dat geval hadden haar kinderen ook niets gekregen. Het is misschien vreemd dat een robot er met de erfenis vandoor gaat, maar juridisch is hier niets tegenin te brengen."

'Hij kan er biertjes mee kopen, maar opdrinken kan 'ie ze niet'

Eva Hol, de jongste kleindochter van Van Nouhuys, voelt zich belazerd. "Ik heb mijn oma als kind iedere maand een tekening gestuurd. Ook stuurde ik haar ieder jaar een kerstkaart. Het leven voor studenten is al duur genoeg. Nu oma's erfenis naar een robot gaat, kan ik het wel vergeten om na mijn wereldreis een huis te kopen."
Ook de jongste zoon van Van Nouhuys is niet te spreken over de wil van zijn moeder. "Ik begrijp dat N9iZ veel voor haar betekent. Ze ziet dat ding natuurlijk iedere dag. Maar wat moet die robot met geld? Ik bedoel: hij kan er biertjes mee kopen, maar opdrinken kan 'ie ze niet!", zegt Jos van Nouhuys. 

'Sinds N9iZ in mijn testament staat, komen mijn kinderen verdacht vaak op bezoek'

Dat haar kinderen en kleinkinderen niet blij zijn met haar besluit en een rechtszaak aanspannen vindt Van Nouhuys geen reden om de zorgrobot weer uit haar testament te halen. "Sinds N9iZ in mijn laatste wil staat, komen mijn kinderen ineens verdacht vaak op bezoek. Ze hebben me laatst zelfs mee naar de dierentuin genomen." Toch houdt de bejaarde vrouw haar poot stijf. "Ik ben niet van lotje getikt. Ik heb heus wel door dat mijn kinderen mij proberen op andere gedachten te brengen. Ik hou van al mijn kinderen en kleinkinderen, maar de enige die mijn geld echt verdient is N9iZ."

Zorgrobot in de toekomst vaker in testament

Advocaat Maarten Jansen verwacht dat in de toekomst de zorgrobot vaker in testamenten zal verschijnen. "Steeds meer senioren maken gebruik van een zorgrobot. Net als met een huisdier, krijgen ze echt een band met zo'n robot. Het is dan ook aannemelijk dat ouderen met weinig of geen familie, de erfenis nalaten aan hun beste maatje."

Update:

Dit artikel is geschreven in het kader van 1 april. De personen en het verhaal zijn dus geheel verzonnen. 

Praat mee over dit onderwerp op Facebook

Thema's

Zo chanteert u de kinderen met uw erfenis

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief