Blijverslening: veel potentie maar nog te weinig gebruikt

Senioren voor hun eigen woning

Senioren maken weinig gebruik van de Blijverslening, waarmee ze langer thuis kunnen blijven wonen. De lening bestaat sinds anderhalf jaar. Toch zijn er pas twee van deze leningen verstrekt.

De Blijverslening, want eigen huis is goud waard

Sinds 2015 mogen senioren met een eigen woning in bepaalde Nederlandse gemeenten de Blijverslening aanvragen wanneer ze hun huis ‘levensbestendig’ willen maken. Met dit extra geld kunnen senioren bijvoorbeeld de slaapkamer naar beneden verplaatsen, trapliften installeren of domotica aanleggen. Vorig jaar november boden er nog maar negen gemeenten de lening aan. Inmiddels zijn dat er 28. En nog eens 100 andere gemeenten zijn erover aan het nadenken. 

Ook voor huurders

Ook voor huurders komt de lening beschikbaar. “Wij hebben de Blijverslening ook beschikbaar gesteld voor huurders. Veel gemeenten zijn geïnteresseerd, alleen is er tot nu toe nog geen gemeente die deze lening ook daadwerkelijk verstrekt aan huurders. Maar wij verwachten dat dat in de toekomst zeker gaat gebeuren”, vertelt een medewerker van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten. 

‘Blijverslening is broodnodig’

De overheid stimuleert senioren om langer thuis te blijven wonen. Dat is goedkoper dan wonen in een verzorgingstehuis en veel mensen blijven ook het liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving. De Blijverslening is bedacht als stimulans. Volgens ouderenorganisatie ANBO is de Blijverslening broodnodig. Zij vinden dat er veel te weinig alternatieven zijn. Banken verstrekken vaak geen lening bij een laag inkomen. Zo kan iemand die alleen leeft van de AOW geen hypotheek afsluiten. Een andere oplossing is de wmo bij gemeenten, maar volgens een woordvoerder van ANBO gaat dat vaak over kleine aanpassingen en krijg je vaker niet dan wel geld toegewezen.

Twee soorten Blijversleningen

De Blijverslening is beschikbaar voor woningeigenaren en in de toekomst ook voor huurders. De lening bestaat uit twee varianten: hypothecair of consumptief. Gemeenten bepalen zelf welke vorm(en) ze aanbieden. Het maximale bedrag van een consumptieve lening is 10.000 euro en bij een hypothecaire vorm is dat 50.000 euro. Bij een consumptieve lening moet één van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar.
Het leenbedrag wordt getoetst aan de draagkracht van de consument. De aflostijd bij een bedrag tot 10.000 euro is tien jaar. Bij een hogere lening is dat twintig jaar. Huurders komen straks alleen in aanmerking voor de consumptieve Blijverslening. 

Komt u in aanmerking voor de Blijverslening?

Voordat u een Blijverslening aanvraagt, stelt de gemeente of provincie vast of u voldoet aan de voorwaarden. Denk hierbij aan een leeftijdsgrens en uw woonsituatie. Gemeenten en provincies stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. De voorwaarden kunnen dus verschillen per gemeente en/of provincie. Niet alle gemeenten en provincies hebben een Blijverslening. Om in aanmerking te komen voor een Blijverslening is het verstandig eerst na te gaan of uw gemeente of provincie de Blijverslening aanbiedt. 

Ver-van-mijn-bed-show

Waarom de aanvragen voor Blijversleningen achterblijven is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting denken veel senioren niet na over woningaanpassingen zolang ze het niet nodig hebben. Bij de komst van een kind, weet iedereen dat het huis aangepast dient te worden. Het ouder worden en de bijkomende veranderingen zijn vaak nog een ver-van-mijn-bed-show voor mensen. 


Wilt u weten of uw gemeente de Blijverslening verstrekt? Of wilt u meer informatie? Klikt dan hier.

Bron: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, BNR.nl

Praat mee over dit onderwerp op Facebook

Blijverslening

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief