Brexit? 5 opmerkelijke, typisch Britse zaken die we gaan missen

Links rijden. Popmuziek. High tea. En een stiff upper lip. Nu de Brexit een feit is, gaan we daar allemaal minder van merken in Europa. Maar ook op het gebied van seniorenzorg en seniorenwoningen heeft het Verenigd Koninkrijk ons veel gebracht. 5 opmerkelijke, inspirerende ideeën en trends op dit gebied, met een oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, delen we graag met u, voor het te laat is.

Een verrassend klein deel van de oudere bevolking in het Verenigd Koninkrijk woont in een 'retirement home'

Volgens een studie van enkele jaren geleden woonde slechts 1% van de oudere Britten in een bejaarden- of verzorgingstehuis. Ter vergelijking: in Australië en Nieuw-Zeeland lag dit cijfer op dat moment op 13%, in de Verenigde Staten op 17%. Britten hechten dus veel aan hun eigen ‘gedoetje’ en onafhankelijkheid. We willen niet zeggen dat we de Brexit hadden zien aankomen, maar achteraf gezien ligt het zelfstandig willen zijn in de aard van de (oudere) eilandbewoners.

Nog niet overgewaaid naar het Europese continent

5 'bloody remarkable' punten op het terrein van ouderenzorg met een Britse oorsprong, zijn op dit moment nog niet naar het Europese continent overgewaaid. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, wat ons betreft: 

1. Een MBA in Senior Housing/Care

Cambridge. Oxford. Op het gebied van onderzoek en kennisverzameling lopen de Britten ver voorop. Daarom verbaast het ons ook niet dat juist in het Verenigd Koninkrijk ’s werelds eerste MBA-opleiding van start gaat met als onderwerp zorg & wonen voor ouderen.

In april 2017 moet de MBA van start gaan. De deelnemers hebben reeds een achtergrond op het gebied van seniorenwonen of -zorg en worden de nieuwe leiders op dit gebied, aldus de opleiding.

2. Extra huurdersbescherming voor ouderen

Om oudere huurders te schermen tegen huiseigenaren is een wetsvoorstel ingediend dat de ouderen extra bescherming moet bieden. Wanneer een eigenaar de huur eenzijdig wil opzeggen, heeft deze voortaan toestemming van de rechter nodig.

3. Onderzoek: mannen met slimme vrouwen hebben minder kans op dementie

Ook als het een beladen onderwerp als dementie betreft, is de Britse, onderkoelde humor niet te stuiten. Veel mannen willen als ze jong zijn een knappe vrouw trouwen. Anderen een lieve vrouw. Maar onderzoek van de Universiteit van Aberdeen wijst uit dat het trouwen van een slimme vrouw misschien wel een veel betere keuze is.

Het onderzoek geeft aan dat intellectuele stimulatie symptomen van dementie en Alzheimer kan doen verminderen. 

4. Op een cruise gaan is goedkoper dan huren in Londen

Hebt u zich al eens afgevraagd waarom u op cruises zoveel Britten tegenkomt? Nou, misschien hierom. Want er is uitgerekend dat je beter full-time aan cruises naar exotische landen als Barbados, Australië en Mexico kunt meedoen, dan een woning huren in Londen.

Eerlijk gezegd lijkt het ons wel wat, heerlijk vertroeteld worden, lekker eten en de hele dag vermaak om je heen.  

5. Microwoningen en microhotels in opkomst

In lijn met het vorige punt is ook de opkomst van microwoningen te verklaren. Een project in Cardiff omvat ‘woningen’ ter grootte van een slaapkamer. De projectontwikkelaars hadden vooraf twijfels of mensen wel op zulke minioppervlakten wilden wonen, maar het tegendeel blijkt waar. Inmiddels is het project ruim overtekend en zijn er veel mensen op de wachtlijst geplaatst; van studenten tot mensen die met pensioen gaan en minder willen of kunnen betalen.

Thema's