Campagne 'Laat ze niet staan' voor dementie van start

Oude hand met logo dementie

‘Laat ze niet staan’ – een campagne van Samen Dementievriendelijk – vraagt drie weken lang aandacht voor een dementievriendelijke samenleving. Dit doen ze samen met meer dan honderd organisaties, 75 Albert Heijn-filialen en 150 ambassadeurs. Het doel van de campagne is om mensen meer kennis te brengen over dementie en hoe ze er beter mee om kunnen gaan.

Aantal dementerenden in Nederland stijgt fors

In Nederland leven ongeveer 260 duizend mensen met dementie. Dit aantal stijgt in 2050 tot 400 duizend, omdat we in Nederland steeds ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie (helaas) toe. Mensen leven gemiddeld zo’n acht jaar met deze ziekte. Waarvan zes jaar thuis en twee jaar in een zorginstelling. Ook willen de initiatiefnemers bedrijven en organisaties betrekken in het herkennen van en omgaan met dementerende mensen. 

Dementietraining op samendementievriendelijk.nl

Samen Dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het ministerie van Volksgezondheid. Voor de campagne is een website in het leven geroepen waar mensen online kunnen tekenen voor een dementievriendelijke samenleving. Dit kan ook in één van de 75 Albert Heijn-filialen of bij deelnemende organisaties. Wie steun betuigt, kan een online training van Samen Dementievriendelijk volgen. Dit is bijvoorbeeld een algemene kennis training over dementie, of een training specifiek voor bedrijven, instellingen of winkels die te maken kunnen krijgen met dementerende senioren. 

De campagne Laat ze niet staan loopt van 28 augustus tot Wereld Alzheimerdag op 21 september 2017.

Lees meer over dementie

Bekijk aanpassingen die het leven van een dementerende makkelijker maken

Thema's

Veilig en zelfstandig thuiswonen met dementie: 80 tips