Het ministerie van Volksgezondheid is een campagne gestart om mensen te wijzen op het gevaar van een vieze keuken. Jaarlijks lopen 700.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. Dat ligt volgens het kabinet ook aan het feit dat veel keukens niet goed worden schoongemaakt, handen niet worden gewassen of vlees niet goed wordt verhit.
Ziekmakers zie je niet
Minister Schippers wil met de campagne ‘Ziekmakers zie je niet’ kennis over hygiëne in de keuken weer naar boven halen. Ze denkt onder meer aan het verschonen van vaatdoekjes en het controleren van de temperatuur van de koelkast.

5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen
Het Voedingscentrum heeft in samen werking met het ministerie vijf stappen gedefinieerd om voedselvergiftiging te voorkomen:

Kopen
Door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heeft u minder kans op voedselinfecties. Koop bederfelijke producten als laatste en zet ze bij thuiskomst meteen in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking heel is.

Wassen
Door uw handen goed te wassen, spoelt u bacteriën weg, ook schadelijke. Was uw handen altijd voor het eten en voor het bereiden van voedsel, maar ook na het aanraken van rauw vlees en na toiletbezoek.

Scheiden
Door bij de voorbereiding hygiënisch te werk te gaan, voorkomt u de kans op kruisbesmetting. Zorg dat bereid eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. En gebruik apart keukengerei voor gaar en rauw vlees en vis.

Verhitten
Door eten goed te verhitten doodt u bacteriën, ook de schadelijke. Verhit warm eten dus goed, vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren. En schep het eten tussendoor om als u het opwarmt in de magnetron, om de hitte te verdelen.

Bewaren
Door boodschappen en maaltijdrestjes goed gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich veel minder snel bij een lager temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4°C.
Meer informatie
Lees meer over een veilige, comfortabele keuken:
