Canadees onderzoek: bewegen is extra belangrijk voor zieke mensen

Man drukt op in woonkamer

Dat onvoldoende beweging ongezond is voor ons lichaam, is allang bekend. Maar uit recent onderzoek blijkt dat voor mensen met een kwakkelende gezondheid, bewegen cruciaal is. Het zorgt er namelijk voor dat u langer leeft. Niet schrikken: echt sporten is niet gelijk noodzakelijk. Ook in en om uw woning kunt u aan voldoende beweging komen. 

Ziek, maar wél in beweging? U verlengt hiermee uw leven

Een Canadees onderzoeksteam analyseerde de data van mensen van vijftig jaar of ouder die meededen aan een Nationaal Amerikaans gezondheidsonderzoek. Zo onderzochten ze hoeveel zij bewogen én keken ze naar de gezondheid van de personen. Nu blijkt dat mensen met ziektes en gezondheidskwalen die ook nog weinig bewegen (minder dan 2,5 uur per week) meer kans hebben op vroegtijdig overlijden. Dit klinkt niet geheel onlogisch. Hoe meer gezondheidskwalen, hoe groter de kans op vroegtijdig overlijden. Maar de verschillen met mensen mét gezondheidskwalen die wel genoeg bewogen bleken toch significant. Kortom: bewegen is cruciaal om langer te blijven leven. Juist als u niet helemaal blaakt van gezondheid.

6 tips om in uw eigen woning genoeg te bewegen

Bent u door uw slechte gezondheid veel aan huis gebonden? Ook thuis kunt u zorgen voor genoeg beweging.

Bewegingstip 1: Sta regelmatig op uit uw stoel en loop een rondje in uw woning. Zo haalt u bijvoorbeeld regelmatig een kop koffie of thee. Even geen hele thermoskan, want dan zit u weer langer en dat is nu juist niet de bedoeling.

Bewegingstip 2: Ga de was ophangen. Laat de droger even voor wat hij is en hang uw was bijvoorbeeld buiten op. Dit kleine klusje is weer een kwartier extra bewegen.

Bewegingstip 3: Hebt u een trap en bent u nog in staat om die te beklimmen? Loop dan iedere dag minimaal één keer uw trap op en af. Misschien niet als u op de tiende verdieping woont, maar in dat geval stapt u op de negende uit en neemt u verder de trap.

Bewegingstip 4: Kijkt u graag tv? Begin uw dag dan met Olga Commandeur en Karl Noten… Oh nee, vergeet Karl Noten. Duco Bauwens dus. Nederland in Beweging geeft u handvatten om in uw eigen woning toch wat fijne oefeningen te doen.

Bewegingstip 5: Leg uw afstandsbediening ver van u af. Het liefst zo ver dat u iedere keer moet opstaan om te zappen. Oké, dit gaat u niet doen, maar het was te proberen.

Bewegingstip 6: Zet uw muziek op en dans! Samen met uw partner een Engelse wals, of gewoon alleen op uw favoriete hiphopmuziek. Het maakt niet uit. Dansen is een leuke en simpele manier om in beweging te komen. 

Bewegingstip 7: Haal regelmatig een frisse neus. Even een klein wandelingetje in uw straat of naar de buurtsuper. Het hoeft echt geen marathon te zijn. Doe het op uw eigen tempo en mét of zonder hulpmiddelen. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom wonen, zorg en duurzaamheid? Volg ons op Facebook!

Langer zelfstandig thuis wonen? Sta vaker op uit uw luie stoel!