Douchestraal in een douche-wc

Het is misschien wel dé innovatie in de badkamer voor de komende jaren. De eerste keer dat je op een douche-wc zit, is een onvergetelijke ervaring. Uw billen worden gereinigd met zalig warm water en na afloop van de toiletgang drooggeföhnt. Daar komt geen velletje toiletpapier meer aan te pas. Genieten in optima forma dus. Al hangt er aan dat gemak wel een prijskaartje.

De douche-wc wint razendsnel aan terrein

Toen wij in februari 2015 voor het eerst over de douche-wc schreven, reageerden honderden mensen positief, maar vooral verbaasd op het bericht. Een greep uit de reacties:

  • “Grandioos !!!!! Hier hadden ze 60 jaar eerder mee moeten komen.”
  • “Gebruik hem iedere dag, geeft werkelijk een schoon gevoel.”
  • “Lijkt mij lekker.”
  • “Ik heb maar van een ding spijt: dat ik het al jaren geleden niet heb aangeschaft.”

In veel reacties wordt ook verwezen naar Zuid-Europese landen, waar de douche-wc al veel langer gemeengoed is. 

Toilet vervangen door douche-wc 

Hoewel de douche-wc bepaald geen nieuwe vinding is, was een comfortabele, zelfstandige stoelgang kennelijk nog lang niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het idee dat je onderlichaam gereinigd wordt met lauwwarm water en dat mensen met een lichamelijke beperking met zo’n douche-wc het toilet kunnen gebruiken zonder hulp van anderen, gaf stof tot nadenken en discussie.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is de interesse in douche-wc’s onverminderd groot. In steeds meer badkamers van seniorenwoningen en gezinswoningen wordt het standaard toilet vervangen door een douche-wc. Want je hoeft niet op leeftijd of gemankeerd te zijn om het ultieme gemak van een hygiënische toiletgang te ervaren.

Zo werkt een douche-wc in 6 stappen

Stap 1: Neem plaats op de zitting

Een douche-wc is op de eerste plaats gewoon een wc. Dus geen douche met een toiletfunctie, zoals sommigen vermoedden. Om er gebruik van te maken, neemt u rustig plaats op de zitting. Net zoals u dit op een standaard toilet zou doen.

Stap 2: Afzuigen van vervelende luchtjes

Bediening van de vele functies van een douche-wc vindt plaats met een afstandsbediening. Allereerst kunt u de luchtzuivering activeren. Hiermee worden nare luchtjes direct afgezogen en blijft de lucht in de badkamer lekker fris.

Stap 3: Uw onderlichaam reinigen met water (achterzijde)

Nadat u uw behoefte hebt gedaan, activeert u met een druk op de knop het reinigingsmechanisme. Een uitschuifbare douchekop verschijnt en spoelt uw billen schoon. De kracht van de straal is daarbij aanpasbaar, voor het gewenste resultaat.

Let op: het is niet aan te raden tijdens deze stap op te staan van het toilet, want dan spuit het water uit de wc uw badkamer in!

Stap 4: Uw onderlichaam reinigen met water (voorzijde)

Voor een speciale reiniging van de voorzijde van uw onderlichaam, beschikken veel douche-wc’s over een extra douchestraal. Geberit bijvoorbeeld, noemt dit de ladydouche.

Bij een moeizame stoelgang kunt u stap 3 en 4 ook toepassen vóórdat u uw behoefte doet. Lauw water ontspant uw billen en vergemakkelijkt het doen van uw behoefte.

Na gebruik worden de douchekoppen in een douche-wc automatisch gereinigd met water. Wel zo hygiënisch!

Stap 5: Droogmaken van uw onderlichaam

Ook na afloop van het toiletgebruik biedt de douche-wc extra comfort. Door lucht tegen uw billen te blazen, worden deze sneller droog en is het gebruik van toiletpapier niet langer noodzakelijk.

Stap 6: Doorspoelen

Een douche-wc spoelt u na afloop van het gebruik door als een standaard toilet. 

Het onderstaande filmpje van Geberit brengt de 6 stappen in het gebruik van een douche-wc duidelijk in beeld.

Gebruik van een douche-wc

Wat kost zo’n douche-wc?

Het is de meestgestelde vraag na het verschijnen van het artikel over de douche-wc. Wat zijn de aanschaf- en montagekosten ervan? Nu vermelden we op Thuiscomfort nooit prijzen. Want dat hangt af van het gekozen model, de montagekosten en het al dan niet aanwezig zijn van elektriciteit en een warmwaterleiding naast het toilet. Als u precies wilt weten hoeveel een douche-wc in uw geval kost, kunt u het beste contact opnemen met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt en daar een vrijblijvende offerte opvragen. Maar een indicatie kunnen we natuurlijk wel geven: rekent u op een aanschafprijs voor een compleet afgemonteerde douche-wc van gemiddeld tussen de 2.000 en 6.000 euro.

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt