Thuiscomfort-redacteur Eva bezoekt de Smart Homes Beurs Domotica & Slim Wonen. Wat valt haar op en hoe zit dat met die geweldige, haast magische deurbediening?
Dankzij technologie worden we steeds ouder: een inspirerende dag op de Beurs Domotica & Slim Wonen
Bij binnenkomst word ik ondergedompeld in een wereld die voor mij – vrouw, begin dertig – nog totaal onbekend is. Toch wordt deze nieuwe technologie ook voor mijn generatie ooit de realiteit. Ook ik word ouder en ik vind het een fijne gedachte dat er later voor me gezorgd wordt. Want langer leven gaan we zeker dankzij de ontwikkeling van slimme technologie en betere medicatie.
Binnen zijn drie verdiepingen vol stands met de nieuwste, slimste en meest innovatieve technologieën op het gebied van zorg en wonen. Wat opvalt is het grote aanbod aan zorggerelateerde domotica. Technologie wordt steeds belangrijker binnen de zorg, maar ook wanneer we langer zelfstandig thuis willen wonen. We kunnen nou eenmaal niet altijd afhankelijk blijven van andere mensen alleen. Deels omdat Nederland vergrijst en er te weinig personeel beschikbaar is voor zoveel hulpbehoevenden. Anderzijds neemt de technologie ontzettend veel werk uit handen en dat scheelt op den duur ook veel geld.

Bovenaanzicht beursvloer Domotica & Slim wonen 2016
‘Techniek is de enabler’
De eerste stand waar ik tegenaan loop is die van Conview Care van Leertouwer. Conview Care is een merkonafhankelijke domotica-oplossing voor de zorg. Het pakket dat ze aanbiedt bestaat uit verschillende technische oplossingen die voorheen los van elkaar werkten, maar nu samensmelten in één systeem. Denk hierbij aan zorgoproepsystemen, slimme sensoren, dwaaldetectie, toegangscontrole, telefonie en wifi. Al deze technieken worden bestuurd vanaf een dashboard waar verschillende apps op staan. Zo kan de zorgverlener het complete logboek inzien van iedere bewoner.
Volgens Maarten van der Boon, manager R&D en innovatie bij Leertouwer wordt deze technologie binnen een aantal jaar gemeengoed in de zorg: "Ik ben ervan overtuigd dat de begrippen intramulrale zorg en extramurale zorg binnen drie jaar gaan verdwijnen. Je hebt straks een woonvorm en daarbinnen heb je een mate van zorg nodig. Techniek is daarbij niet de issue, techniek is de enabler."
Bekijk de complete quote van Maarten van der Boon hieronder >>
Video-quote
‘Met een app kan de zorgverlener zien of een patiënt slaapt’
Martijn Dijkstra van Hertek is het hiermee eens. “Domotica is niet meer weg te denken uit de zorg. Dankzij goedwerkende zorgsystemen wordt de kwaliteit juist alleen maar beter. De budgetten voor de zorg krimpen, terwijl de zorgvraag stijgt”. Dijkstra wijst op een nagebouwde kamer in een verzorgingstehuis en begint te vertellen. “Kijk, het gebeurt helaas nog steeds dat mensen in een verzorgingstehuis ’s nachts terug naar hun bed worden gestuurd wanneer ze even naar het toilet moeten. Gewoon omdat er te weinig personeel is om ze te helpen. Dankzij een sensor in het bed, kan een persoon gewoon zijn bed in en uit. De zorgverleners zien dan via een app wanneer iemand weer terug in zijn bed ligt. Dit bespaart ontzettend veel tijd en zo kan een zorgbehoevende veel vrijer en zelfstandiger leven.”
‘Langer zelfstandig thuis met het slimme horloge’
Ook voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen zijn er genoeg slimme oplossingen te vinden op de beurs. Zo loop ik langs een stand de aanbieder van een slim horloge. Met dit horloge met bijbehorende app voor de familie of mantelzorgers, is er altijd snel contact in geval van nood. Zo slaat het horloge alarm wanneer er iets aan de hand is, het werkt overal in Europa zonder extra kosten, het is dag en nacht te dragen, het is waterdicht, het stuurt de locatie in geval van nood door naar familie of mantelzorger en het heeft een spreek- en luisterfunctie. Binnen blijven is in ieder geval niet meer nodig, zolang u weet dat er altijd een beetje op u gelet wordt!

‘Drie keer kloppen is genoeg’
Op de tweede verdieping raak ik gebiologeerd door een slim slot. Een deurslot - te verkrijgen in verschillende kekke kleurtjes - dat te bedienen is met een afstandsbediening of smartphone of door de neus van uw hond! Nog interessanter vond ik de klopfunctie. Wanneer u bijvoorbeeld bent gevallen en niet meer kunt opstaan, wordt er via uw homewizard automatisch een seintje gestuurd naar het slimme slot. De hulpverlener die snel bij u binnen moet komen, hoeft nu geen sleutel te gebruiken, maar alleen maar op de deur te kloppen. De deur springt vervolgens vanzelf open. Dit is overigens niet alleen in noodgevallen handig, maar ook wanneer u een feest geeft. U kunt de genodigden een bericht sturen dat ze alleen maar (bijvoorbeeld) drie keer op de deur hoeven te kloppen en deze zal dan vanzelf opengaan. Een butler is er niks bij!
Zora de Zorgrobot
Dan valt mijn oog op een kleine robot met groenverlichte oogjes. Zora, heet ze. Haar bouwer is tevens één van de winnaars van de Smart Homes Award dit jaar. Zora is een zorgrobot en kan met haar super flexibele lijfje prima dienen als danslerares. Wanneer ze haar zoveelste optreden heeft gedaan, geeft ze aan dat haar chips te warm worden en gaat ze zitten om af te koelen.
Een robot kan niet de plaats innemen van verplegers of familie, leggen de medewerkers op de stand me uit. Wel kan een robot taken uit handen nemen van bijvoorbeeld de thuiszorg. Een robot kan senioren helpen hun medicatie op tijd in te nemen. Ook kan de robot helpen met het bedienen van (zorg)domotica in de woning, zoals het instellen van de temperatuur en het in- en uitschakelen van verlichting. Robots zullen waarschijnlijk ook vaker worden ingezet bij dementerende mensen, omdat is gebleken dat robots een rustgevend en positief effect kunnen creëren. Ondertussen staat Zora weer op en begint ze aan haar volgende dans. Voorbijgangers staan met een grote glimlach op hun gezicht om haar heen. Ja, een positief effect creëert Zora zeker!
Video-quote
Tot volgend jaar?
Of we de komst van domotica en andere technologie nou toejuichen of liever afwijzen: de technologie haalt ons langzaam in. En dat is prima, want waar zouden we zijn zonder deze nieuwe ontwikkelingen? De Smart Homes Beurs Domotica & Slim Wonen bood in ieder geval een prima kijkje in de wondere wereld van domotica en gerelateerde technologieën.
Het Evoluon, een futuristisch uitziend gebouw in de vorm van een grote ufo is de beste plek voor een beurs als deze. Toch verplaatst de Smart Homes beurs vanaf volgend jaar naar de Utrechtse Jaarbeurs. Jammer!
Voor iedereen die namens Thuiscomfort de beurs heeft bezocht: bedankt voor uw komst en ik hoop dat u veel inspiratie heeft opgedaan. En voor alle anderen: volgend jaar opnieuw een kans. Wie weet hoeveel verder we dan al zijn!