Eco, betaalbaar én in 5 dagen gebouwd

De bouwplaats tijdens een Open Building Institute workshop

Na de 'tiny house movement' is het volgens Amerikaanse bouwinstanties tijd om de volgende innovatie te introduceren: een toolkit om ecologische huizen te bouwen. Zo breidt u uw tiny house uit met modules in slechts 5 dagen.

Het ecohuis dat u helemaal zelf bouwt met de kennis van anderen

Gelukkig hoeft u niet zelf het wiel uit te vinden om ecologische oplossingen te verwerken in uw droomwoning, maar kunt u gebruikmaken van de gratis modellen van het Open Building Institute (OBI).

Open source bouwplannen

Het OBI werkt volledig ‘open source’. Kennis wordt hier openlijk ter beschikking gesteld en gedeeld, zodat iedereen zijn voordeel kan doen met ontwikkelingen en oplossingen die al bedacht en uitgevoerd zijn in andere huizen.

Modules uitbouwen tijdens workshops

De verschillende ruimtes worden bij de woning uitgebouwd tijdens workshops van het OBI. Het idee hierachter is dat de bouwers op die manier ervaring opdoen en extra certificaten kunnen behalen op het gebied van ecologisch bouwen. De bouwers hebben doorgaans al ervaring in de bouwsector, ze zijn architect, ingenieur of bouwspecialist. Dat betekent ook voor de woningeigenaar een groot voordeel, want hij bespaart fors op arbeidskosten terwijl de bouwers veel kennis en kunde naar de werkplaats brengen.

Snelle realisatie

Doordat de bouwers worden ingeschakeld via het instituut, zijn er meer handen beschikbaar. En vele handen… maken licht werk! Met 35 man staat een woning van 65m2 al in vijf dagen overeind.

Zelfvoorzienend wonen

Het ecologische aspect zit voor een groot deel in de bouwmaterialen en de manier van bouwen, maar kan nog verder worden uitgebreid door een woning geheel zelfvoorzienend te maken. Zonne-energie, regenwateropvang en duurzame ventilatie helpen hierbij, net als de eigen moestuin en composthoop natuurlijk.

Het Nederlandse ecohuis

Als u direct met het OBI wil bellen voor een eigen ecohuis van Nederlandse bodem, moet nog even geduld hebben. Het OBI werkt volgens de Amerikaanse bouwregels en –wetgeving en is in die zin een echt Amerikaans initiatief. De plannen en kennis van OBI zijn voor iedereen toegankelijk, maar het is raadzaam om die nog te toetsen aan de Nederlandse bouwvoorschriften.

Meer weten?

Voor meer informatie over Open Building Institute, kijkt u op www.openbuildinginstitute.org Wilt u meer weten over ecologisch wonen of direct een offerte aanvragen? Neem dan contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt.