De seniorenwoning stond al lang geleden in de sterren geschreven

Gekruiste Star Wars-lichtzwaarden in een donkere ruimte

De leeftijden van de personages in Star Wars lopen aardig op. Neem Chewbacca, geboren in 200 voor de veldslag of Yavin. Jabba de Hut, geboren in 600 voor de veldslag. Of Yoda, geboren in 896 voor de legendarische veldslag – ook al is die laatste nog verrassend goed ter been. Je mag dan ook verwachten dat er in de films volop aandacht besteed wordt aan de woonsituatie van de oudere mede’mens’. Een aantal levensloopbestendige woonideeën uit Star Wars kunt u zo kopiëren naar uw eigen woonsituatie.  

Klaar voor onze uitleg, bent u?

Versla de Dark Side met een schemerschakelaar

Met een schemerschakelaar gaat verlichting automatisch aan zodra het donker wordt. Of kies voor verlichting die is gekoppeld aan een bewegingsmelder en aangaat zodra Darth Maul, Darth Sidious, Darth Vader of andere ongure types uw voordeur naderen. 

Verlichting met schemerschakelaar van Steinel

Beeldschermbellen

Contact leggen met een ander universum is jammer genoeg nog niet helemaal ingeburgerd anno 2016. Maar zien wie er voor de deur staat, is wel al mogelijk. Vanuit de woonkamer ziet u met een videotelefoon of er een Jedi of een Stormtrooper aanbelt. In het eerste geval doet u direct en op afstand open, in het tweede geval trekt u uw lichtsabel. 

Beeldschermbellen met Gira

Openschuivende deuren en drempelloze toegang

Zo zien we het graag. De deuren in de Star Wars-episodes draaien niet open, maar schuiven open. Ideaal wanneer een rolstoel- of rollatorgebruiker een ruimte wil betreden.

Ook zijn er aan boord van de ruimteschepen geen drempels te bekennen, waardoor het voor robots als R2-D2 mogelijk is zich aan boord overal vrij te bewegen. 

Voorbeeld van een schuifdeur in huis

Mysterieus verlichte gangen

Wilt u ’s nachts het toilet bezoeken of , zonder direct het grote licht aan te doen? Met LED-verlichting langs de plint bereikt u een intergalactisch effect en vergroot u bovendien de veiligheid van uw aardse bestaan. Ook een LED-verlichte spiegel doet denken aan het interieur van een Star Home

LED-verlichting in de plint van Hager

Contact met Darth Vader. Of Moeder.

Het is een van de meest legendarische figuren en ontknopingen uit Star Wars. Maar ook voor moderne mantelzorgers is het contact met hun eigen Vader (of Moeder) van cruciaal belang. Met moderne systemen is het mogelijk op afstand contact te zoeken met een ouder of een ander persoon op leeftijd. Om zo met een gerust hart vast te stellen dat het goed met hem of haar gaat, of direct hulp in te kunnen schakelen.

Andersom kan natuurlijk ook, waarbij de oudere hulp inschakelt op het moment dat hij of zij in nood verkeert.

Die zekerheid is van enorme toegevoegde waarde, zo kunnen vele ouderen en mantelzorgers beamen.

LiveSafe persoonsalarmering

Persoonlijke hygiëne

In Star Wars maakten de personages gebruik van een Refresher – een ruimte voor persoonlijke hygiëne. Een sonische douche maakte standaard deel uit van deze ruimte. Hierbij worden ultrasonische vibraties toegepast in plaats van water om het lichaam te reinigen.

Een spadouche komt als beleving nog het dichtst in de buurt van zo’n Refresher. Maar ook de douche-wc geeft u een buitenaardse ervaring.

Spadouche f-digital van GROHE

Gekleurd licht

Lichtsabels kleuren blauw voor de goeden en rood voor de slechterikken in Star Wars. Bij u thuis bepaalt u gewoon lekker zelf voor welke kleur u in de stemming bent.

Busch MasterLight gekleurde buitenverlichting

Stabiel, comfortabel binnenklimaat

Op diverse planeten binnen het Star Wars-universum heerst een extreem buitenklimaat. Zo koud en warm wordt het bij ons gelukkig nooit. Maar met een designradiator, airconditioning of vloerverwarming leeft u wel erg comfortabel, ook als het buiten vriest of er juist sprake is van een hittegolf. Zo hoeft u zich niet te kleden als een Stormtrooper, om te genieten van optimaal comfort.

Metropoliatan designradiator van Zehnder

Moge de (zonne)kracht met u zijn!

De energietoevoer van TIE-fighters verloopt via twee grote zonnepanelen die aan weerszijden gemonteerd zijn. Duurzaam wonen wordt op eenzelfde manier mogelijk gemaakt, met panelen op uw dak. Alleen is – hopelijk voor uw buren – de vuurkracht van uw woning wel een stuk minder. 

Yingli zonnepanelen

Bron: Wookieepedia