Verlichting die u via een app bedient. Een slimme thermostaat. Of gekoppelde rookmelders die een signaal naar een beveiligingscentrale versturen. In steeds meer huishoudens verschijnen slimme apparaten. Maar een enkel slim apparaat maakt nog geen Smart Home. Want daarvoor is nodig dat alle slimme apparaten met elkaar communiceren en samenwerken. Ook als u niet thuis bent of achter de knoppen zit.
Wat is een Smart Home?
Een Smart Home of ‘slim huis’ is het huis van de toekomst. Dat huis moet dan wel méér kunnen dan een niet-smart-huis zoals wij dit nu kennen. Een Smart Home biedt de bewoner veiligheid, comfort, energiezuinigheid en gemak. 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Ook als u in diepe slaap bent of elders verblijft.
In een Smart Home communiceren apparaten met elkaar via een bedraad of draadloos netwerk. Huishoudelijke apparaten, verwarming, verlichting, computers, televisies, audiosystemen, beveiligingssystemen en camera’s: ze werken vlekkeloos samen. U hoeft niets te doen. Het Smart Home regelt zichzelf.
Uw apparaten communiceren met u én met elkaar
Het ultieme Smart Home heeft maar één doel: u het leven gemakkelijker te maken. Daarnaast bespaart het geld, tijd en energie, en biedt het veiligheid.
Op dit moment zijn steeds meer huishoudelijke apparaten ‘slim’. Wasmachines meten de hardheid van het water en passen daar hun wasprogramma op aan. Koelkasten sturen boodschappenlijstjes naar uw smartphone, zodat u in de supermarkt precies weet wat u nodig heeft. Maar een babyfoon met camera die u met uw smartphone op het werk in de gaten houdt, bestaat natuurlijk al een tijdje. Langzamerhand wordt ons leven ‘smarter’. We hebben het alleen niet door.
Wat een Smart Home onderscheidt van allemaal losse ‘slimme’ apparaten, is de onderlinge communicatie. Zo schakelt een rookmelder de oven uit wanneer deze in brand staat. De garagedeur gaat open wanneer u aankomt met de auto. De verwarming slaat aan op het moment dat u op weg naar huis rijdt. Om een eenheid te smeden van alle losse componenten, is een netwerk nodig, dat draait op een protocol.
Smart Cities
De volgende logische stap na het Smart Home is natuurlijk een Smart City. Daarin zijn alle Smart Homes aangesloten op een groter geheel. Op die manier wordt het afval opgehaald, zodra u huis aangeeft dat de vuilnisbak vol is. Zodra u na een werkdag in de buurt van huis komt en bij de stadsgrens over lussen in de weg rijdt, gaat de verwarming aan. Energieverbruik wordt slim verdeeld over meerdere woningen, waardoor het gemeentelijke netwerk niet overbelast raakt, omdat iedereen tegelijkertijd de wasmachine aanzet. En als u wilt parkeren, weet uw auto precies waar u moet zijn voor een lege parkeerplaats.
Op kleinere schaal wordt er al geëxperimenteerd met onderdelen van Smart Cities. Ook zijn er in veel buurten al Whatsapp-groepen en andere digitale platforms actief, om samenwerking tussen bewoners te bevorderen. Het is maar een kwestie van tijd voor de eerste officiële Smart City van ons land een feit is.
Bent u klaar voor een Smart Home?
De ontwikkelingen op het gebied van Smart Homes gaan hard. Heel hard! Zeker nu energiebesparing steeds belangrijker is. Maar ook qua veiligheid en comfort valt een slim huis niet te onderschatten.
Bent u er al klaar voor om de stap naar een Smart Home te zetten? Misschien heeft u al slimme verlichting of een slimme thermostaat in huis en wilt u eens sparren over de volgende stap. Neem dan contact op met een Smart Home-specialist bij u in de buurt. Dat kan heel slim, via onze Smart Home-specialistenzoeker >>