Energiebesparing: 60 miljoen euro extra aan subsidies

Een installateur brengt muurisolatie aan op zolder

Goed nieuws voor huiseigenaren en Vereniging van Eigenaren. Maar liefst 60 miljoen euro trekt minister Blok uit voor subsidie voor energiebesparende oplossingen in de eigen woning. En voor maatwerkadvies, waardoor elke eigenaar zijn woning passend kan aanpassen. 

Subsidie energiebesparing eigen huis, zo werkt ‘t

U denkt na over verbouwen. En u overweegt isolatie of andere duurzame toepassingen direct mee te nemen tijdens die verbouwing. Omdat u wilt bijdragen aan een beter milieu, of omdat u uw energienota naar beneden wilt bijstellen. Dan is het handig om u vooraf te verdiepen in de subsidies van het Rijk. Zoals de subsidie Energiebesparing eigen huis, die vanaf 15 september 2016 beschikbaar is. Hieronder zetten we alle details op een rijtje.

Voor welke maatregelen?

Om voor de subsidie in aanmerking te komen kiest u twee of meer energiebesparende maatregelen. Het gaat hier om:

  • Isolatie dak
  • Isolatie gevel
  • Isolatie spouwmuur
  • Isolatie vloer/bodem
  • Hoogrendementsglas

Daar bovenop ontvangt u extra subsidie voor oplossingen zoals isolerende deuren en kozijnen en zelfs een bonus van € 4000 als u uw gehele woning aanpakt.

Wat is de dekking van de subsidie?

Via de subsidie ‘energiebesparing eigen huis’ dekt u zo’n 20% van de kosten. Daarnaast is de subsidie te combineren met de Energiebespaarlening, zodat u tegen gunstige voorwaarden een lening afsluit om uw huis energiezuiniger te maken. Ook betaalt u onafhankelijk advies uit de subsidie.

Waarom onafhankelijk advies?

Elke woning is anders, dus wat voor de een werkt is niet per se de beste oplossing voor de ander. Met onafhankelijk advies, op maat en per woning wordt energiebesparing effectief toegepast, met ruimte voor een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en procesbegeleiding.

Wat betekent het voor particulieren?

Door de subsidie te gebruiken voor het advies vallen de kosten gemakkelijker te dragen voor huiseigenaren. En de energiebesparing zorgt voor meer comfort in huis en een verlaging van de woonlasten.

En wat kan ik ermee voor mijn VvE?

Een maatwerkadvies door een onafhankelijk adviseur geschreven en uitgelegd helpen VvE’s om de energiebesparende oplossingen gestructureerd aan te kaarten tijdens de VvE-vergadering. U komt gemakkelijker tot een besluit als zaken zoals kosten en besparingen helder op papier staan.

Hoe werkt de aanvraag?

U vraagt de subsidie aan via de Rijksdienst Ondernemend Nederland. Op de website kiest u tussen een aanvraag voor een particuliere woning of voor een VvE. De aanvragen worden op volgorde van aanvraagdatum behandeld, dus op tijd indienen is raadzaam.

Tot wanneer kan ik aanvragen?

Vanaf 15 september 2016 kunt u de subsidie aanvragen, deze eerste ronde loopt tot 1 maart 2017. Tot en met 31 december 2018 kunt u terecht met uw aanvraag.

Waarom subsidie?

Met de subsidieregeling wil minister Blok de energiebesparing in de koopsector stimuleren om te voldoen aan de afspraken uit het energieakkoord.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de subsidie, bekijk de website van de Rijksdienst. Bent u op zoek naar meer informatie over energiebesparende oplossingen? Onze specialisten helpen u graag verder met advies en een vrijblijvende offerte.