Smart home bediening met smartphone en eNet

Een smart home biedt op de eerste plaats gemak en stelt de bewoner in staat energie te besparen. Dat vinden deelnemers aan de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor. Ook voordelen zoals het overal kunnen bedienen van apparaten en een verhoogd veiligheidsgevoel thuis spelen in positieve zin mee bij de aankoopbeslissing. Minder te spreken zijn de deelnemers over de kosten van smart home-oplossingen en aanvallen van hackers.

49% van de Nederlanders (zeer) geïnteresseerd in smart home

Van de Nederlandse consumenten weet 60% wat een smart home inhoudt. In 2017 was dit nog 51%. Hoewel de kennis van smart home-oplossingen gestegen is, laten de onderzoekscijfers van GfK tegelijkertijd zien dat minder Nederlanders geïnteresseerd of zelfs zeer geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Gaf in 2017 nog 59% van de deelnemers dit aan, in 2018 gaat het om 49% van de groep.

Smart home-mogelijkheden die volgens GfK het meest aanspreken, zijn:

  • Slimme verlichting
  • Energiebesparing
  • Beveiliging

Laat fabrikanten informeren over privacy, hacking en toegevoegde waarde

Van de onderzochte groep gaf 21% aan geen interesse te hebben in smart home, 30% toonde zich neutraal. GfK vindt dat het aan de fabrikanten is om met name deze neutrale groep voor het onderwerp te winnen. Barbara Schouten, technologie-expert bij GfK: “Om de dalende interesse tegen te gaan, zullen fabrikanten en retailers in hun marketing met een duidelijke boodschap moeten komen. Nederlandse consumenten zullen gerustgesteld moeten worden over zorgen omtrent privacy en hacking. Daarnaast zullen ze overtuigd moeten worden van de toegevoegde waarde die smart home producten hen kunnen bieden.

Smart Home Monitor 2018

De Smart Home Monitor is voor de vierde keer op rij uitgevoerd door GfK. In het onderzoek komen de volgende thema’s aan bod; merkvoorkeur, abonnementsvormen, aankoopredenen, barrières, virtuele assistenten, hubs, installatie en toekomstverwachtingen.

Bron: GfK Smart Home Monitor 2018

Aanmelden nieuwsbrief

Thema's

Smart home verovert langzaam de woonkamers

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt