Feestdagen trekken elk jaar weer ongenode gasten

Inbreker staat in de kou tijdens de feestdagen

Rommel de bommel wat een gestommel, daar op de zolder… Het klinkt als de eerste regel van een vrolijk sinterklaasliedje. Maar in werkelijkheid zou het in deze tijd van het jaar net zo goed over een inbreker kunnen gaan. 5 december, de kerstdagen en oudejaarsdag blijken namelijk zeer populaire dagen om in te breken.

Traditiegetrouw meeste inbraken in december 

“Traditiegetrouw worden de meeste inbraken in december en januari gepleegd,” weet Lilian Tieman. Zij is als adviseur Woninginbraak werkzaam bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Cijfers van 2010 tot 2014 laten zien dat er tijdens de feestdagen anderhalf tot twee keer zoveel wordt ingebroken. Kerst en oudejaarsdag behoren daarmee tot de dagen waarop in Nederland de meeste inbraken plaatsvinden.”

Mooie avond

Erg verrassend is dat ook niet. Bewoners zijn met de feestdagen vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren. “Terwijl wij gezellig met familie en vrienden pakjesavond vieren, aan het kerstdiner zitten of met elkaar het jaar uitluiden, slaan inbrekers hun slag,” licht Tieman toe. “Wat een mooie avond had moeten zijn, eindigt zo voor veel mensen in een hoop narigheid.”

Preventieadvies

Moeten we dan massaal onze afspraken dan maar afzeggen? Nee, meent de adviseur Woninginbraak. “Met een paar simpele maatregelen is de kans op een inbraak al aanzienlijk te verkleinen.” Om te beginnen moet u de woning bij vertrek natuurlijk zorgvuldig afsluiten. Daarnaast is het volgens haar van groot belang dat de woning na vertrek een bewoonde indruk maakt. “Laat wat glazen op tafel staan en zet bijvoorbeeld de radio aan.” Verlichting helpt ook bij het voorkomen van een inbraak. “Laat in en om het huis lampen branden. Gebruik geen klein lichtje om te doen of u thuis bent; daar prikken inbrekers wel doorheen. En laat bijvoorbeeld ook op de bovenverdieping een lamp aan.”

Voor een uitgebreid preventieadvies kunnen bewoners contact opnemen met een PKVW-bedrijf. PKVW staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bedrijven die woningen beveiligen met dit keurmerk, inspecteren de woning, maar geven ook advies en preventietips. Indien gewenst, brengen zij ook het juiste hang- en sluitwerk aan en ontvangt de bewoner het PKVW certificaat Beveiligde Woning.

Kerstcadeaus

Tieman benadrukt dat bewoners zelf ook al heel veel kunnen doen om een inbraak te voorkomen.  Behalve het huis een bewoonde indruk geven, is het van belang om waardevolle spullen uit het zicht op te bergen. “Maak van uw raam geen etalage. Leg de tablet of smartphones niet in de vensterbank of vol in het zicht op de eettafel. Ook sinterklaas- en kerstcadeaus kunnen de interesse van een inbreker wekken. Maak met uzelf en familieleden de afspraak om erop te letten. Loop bijvoorbeeld voordat u feest gaat vieren  een rondje door uw woning alsof uw een inbreker bent. Wat zou u meenemen?” 

Omstanders

Tot slot is het altijd verstandig om de directe buren of bevriende straatbewoners te infomeren wanneer u een avondje niet thuis bent. “Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen”, zegt Tieman. Negeer ook zelf geluiden bij de buren niet als ze niet thuis zijn. Hetzelfde geldt voor ongewoon geluid bij het achterpad of mensen die bij een voordeur rondhangen. “Ruim 80 procent van alle heterdaad aanhoudingen wegens woninginbraak, is te danken aan de alertheid van omstanders. Buren kunnen hiervoor gewoon 112 te bellen. De politie komt liever een keer voor niks, dan dat een inbreker ontkomt omdat bewoners besluiten om niet te bellen.”

Bron: CCV