Help! Er zit een rat in mijn toilet

Een rat klimt op simpele wijze zo uw toilet in

Hoge nood. U rent naar het kleinste kamertje en kijkt plotseling in de zwarte kraaloogjes van een rat die met zijn nieuwsgierige snoetje boven de toiletbril uitsteekt! Dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het kan echt. Wanneer u in een oud huis woont of in een grote stad, is de kans dat u dit overkomt reëel.

Kan een rat zomaar via het riool uw toiletpot in?

Maar een rat, die kan toch niet zomaar via het riool mijn toiletpot in? Toch wel. Het is voor een rat een eenvoudig kunstje om deze route te trotseren. Een filmpje van National Geographic laat zien hoe deze knaagdieren dit precies doen. 

Ratten zijn zeer goede zwemmers

In deze video wordt uitgelegd dat een rat zich altijd overal doorheen wurmt, zolang hij zijn kop maar door de opening krijgt. De rest van zijn lichaam volgt dan vanzelf, omdat de diertjes zeer lenig zijn en hun ribben uitermate flexibel. Daarnaast hebben ratten zeer scherpe klauwtjes die tegen alle steile en gladde hindernissen kunnen klimmen. Met het water dat in het riool en de wc-pot staat hebben de diertjes dan ook geen enkele moeite. Ratten zijn namelijk professionele zwemmers.  

Rattenplagen ontstaan vaak door verbouwingen in grote steden

De knaagdieren kunnen ook wel drie minuten hun adem inhouden onder water en drie dagen achter elkaar zwemmen vormt ook geen enkel probleem. Tel deze eigenschappen bij elkaar op en calculeer zelf maar even in hoe groot de kans is dat u straks oog in oog staat met dit harige schepseltje.
In grote steden komen nogal eens rattenplagen voor. Dit komt door de vele verbouwingen en aan werk aan rioleringen en bestrating. Door deze verbouwingen verdwijnen de schuilplaatsen van de ratten en moeten ze op zoek naar een nieuwe plek om water en voedsel te vinden. Ratten zijn excellente zwemmers en voelen zich dan ook snel thuis in het riool.

Een terugslagklep voorkomt dat een rat uw toilet bereikt

Gelukkig zitten in bijna alle riolen terugslagkleppen die ervoor zorgen dat er geen ratten in het riool komen. Echter, bij veel oude huizen en -buurten zijn nog geen terugslagkleppen geïnstalleerd. Gelukkig kunt u ook zelf een rattenklep of terugslagklep in uw riolering laten installeren. Deze houdt niet alleen de ratten tegen, maar ook nare geurtjes van buitenaf. Voordat u zover bent: kijk voortaan eerst goed in de pot voor u gaat zitten…

Hoe gemakkelijk een rat de weg in uw toiletpot vindt

Bron video: National Geographic

Thema's

Hoe voorbereid bent u op regen, regen en nog eens regen?