Steeds meer gemeenten verplichten hun inwoners de hemelwateropvang vanuit hun perceel zelf te verzorgen. Bestaande aansluitingen van de hemelwaterafvoer op het riool moeten zelfs worden verwijderd, op straffe van boetes die tot duizenden euro’s kunnen oplopen.
Zelf hemelwater opvangen kan ook een andere, duurzame reden hebben. Het gebruik van zogenaamd ‘grijs water’ voorkomt waterverspilling en verlaagt het waterverbruik van een woning.
Hemelwateropvang in eigen hand, beter voor het milieu en uw portemonnee
De gemeenten die hun inwoners verplichten de eigen hemelwateropvang te verzorgen, hebben hiervoor goede redenen. In veel gevallen raakt het gemeentelijk rioolstelsel na een fikse regenbui overbelast, waardoor er grote plassen kunnen ontstaan of zelfs straten volledig onder water komen te staan. Ook raken de gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties overbelast bij de aanvoer van zoveel regenwater.
Door bewoners te verplichten zelf regenwater op te slaan of af te voeren, neemt de druk op het riool af en wordt afvalwater niet langer gemengd met regenwater – wat de verwerking van het vuile water ten goede komt.
Een boete is een pressiemiddel dat gemeenten inzetten om dit doel te bereiken. Maar het kan ook anders. Met een subsidieregeling voor eigen regenwateropvang of een zogenaamd ‘blauw compliment’ worden mensen verleid de regenwaterafvoer/opvang op een andere manier te organiseren.
Welke mogelijkheden hebt u om zelf regenwater op te vangen of gedoseerd af te voeren?
Wat de reden ook is om de regenwateropvang vanaf uw perceel zelfstandig te laten verlopen, milieu, gemeentelijke dwang of uw portemonnee, als particulier hebt u verschillende mogelijkheden om dit te organiseren.
Regenton of vijver
Regenwater is perfect geschikt om uw vijver mee te vullen. Wat ook kan: sla het op in een regenton om de planten ermee water te geven. Met een Gardena-aansluiting op uw regenpijp vult u de vijver of regenton rechtstreeks vanuit de regenpijp.
Rheinzink-regenpijp met Gardena-aansluiting
Infiltratieput
Als de regen met bakken uit de lucht komt, raakt de grond snel verzadigd. Een infiltratieput verzamelt het regenwater en geeft dit vervolgens gedoseerd weer af aan de omgeving. Via de bovenzijde loopt het regenwater bij een bui de put in en via de onderzijde wordt er vervolgens mondjesmaat water afgegeven. Op die manier infiltreert het water over langere tijd in de bodem en wordt plasvorming voorkomen.

ACO infiltratieput
Groendak
Een andere manier om de hoeveelheid regenwater te beperken die vanuit uw dak op de grond belandt, is met een groendak. Hierbij wordt uw dakbekleding voorzien van speciaal voor dit doel ontwikkelde, onderhoudsvrije vegetatie. Zodra het regent, zuigen de plantjes zich vol, waardoor er minder hemelwater de regenpijp instroomt.
Een groendak oogt bovendien milieuvriendelijk en heeft een gunstig effect op de energieprestatie van uw woning. Groendaken zijn in de winter niet leverbaar.
Mawipex groendak
Grijs water-circuit
Bij het wassen van de auto, het doorspoelen van het toilet of het besproeien van de planten, gebruiken we meestal kraanwater. Door in plaats daarvan regenwater op te vangen en te bewaren, bent u nog een stuk duurzamer bezig! Dit zogenaamde 'grijze water' kan uw kraanwatergebruik flink terugdringen. Regenwateropvang Grundfos >>
Regenwateropvang Grundfos
Meer weten?
Wilt u uw regenwateropvang ook loskoppelen van de gemeentelijke riolering? Neem contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt, voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.