Het overkomt de beste families. Voor het overlijden van uw ouders is het allemaal koek en ei, maar ineens komt de ware aard van de achterblijvers naar boven en ontstaat er een fikse familieruzie om de erfenis. Wilt u uw familie nooit meer zien?
6 tips!
1 op de 3 erfenissen loopt uit op ruzie
Onderzoek toont aan dat bijna één op de drie erfenissen niet zonder slag of stoot wordt verdeeld. Familievetes ontstaan hier. Oud zeer wordt opgerakeld en iedereen denkt ineens meer recht op de inboedel te hebben dan de ander.
Voelt u de bui al hangen en wilt u absoluut dat u dit straks overkomt?
Deze zes stappen zorgen ervoor dat u zeker weet dat de verdeling van de erfenis uit de hand loopt.
Wie zijn de erfgenamen?
Een erfenis gaat naar de erfgenamen die zijn opgenomen in het testament van de overledene. Wanneer er geen testament is opgemaakt, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dit zijn vaak de partner en de kinderen van de overleden persoon. Zijn die er niet? Dan komen de ouders en broers en zussen in aanmerking.
1. Bespreek niet met elkaar hoe u de erfenis gaat verdelen
De erfgenamen mogen de inboedel van de overleden persoon verdelen. Los van registergoederen (zoals het huis) mogen zij dit onderling regelen en hoeven ze hiervoor geen notaris in de arm te nemen.
Dit verdelen verloopt soms zonder problemen, maar als u van tevoren nergens over spreekt is de kans op ruzie groter. Maak geen lijst van al deze spullen en verzin geen methode met alle erfgenamen hoe jullie dit gaan verdelen. Als u dit soort zaken niet van te voren vaststelt is de kans dat er op een later moment ruzie over ontstaat groter.
Tip: Neem de (aangetrouwde) partners vooral mee bij het verdelen. Dit gaat alleen de erfgenamen aan en schoonfamilie kan een behoorlijke stoorzender zijn.
2. Maak geen lijst van de te verdelen inboedel
Wat valt er te verdelen? De meubels, juwelen, kunst, Maar ook de auto, motor, fiets, dure computers. Wanneer de banden tussen de erfgenamen goed zijn, verloopt het verdelen van de inboedel vaak zonder problemen. Taxeren van de spullen is dan ook niet nodig. Daarbij zullen er ongetwijfeld spullen zijn die niemand wil hebben. Oude meubelstukken bijvoorbeeld. Overleg vooral niet wat er met deze spullen moet gebeuren. Ook hier kan namelijk ruzie over ontstaan.
Gaat het verdelen misschien gedoe opleveren? Mooi! Stel dan ook vooral geen lijst op met alle spullen zodat iedereen kan aangeven welke erfstukken hij/zij het liefst wil hebben en welke minder graag, of helemaal niet. Wil iedereen dezelfde antieke klok? Loten is dan een eerlijke optie. Doe dat dus niet. Of speel vals. Menig persoon trekt dit zeer slecht!
3. Veil de inboedel en verdeel de opbrengst ongelijk
Hebben alle erfgenamen helemaal geen interesse in de achtergebleven spullen? Veilen is een optie om de spullen kwijt te raken. Het opgeleverde geld wordt dan verdeeld over alle erfgenamen. Doe dit vooral oneerlijk. Ook kunnen de spullen onderling geveild worden. Taxeren is nu wel belangrijk om te weten wat de spullen precies waard zijn. Wie het meeste biedt, krijgt de juwelen, of de antieke klok. Het is dan wel belangrijk dat de familieleden die het minst van de spullen krijgen, boos worden. Ruzie gegarandeerd!
4. Zet alle afspraken nooit zwart op wit
Zorg ervoor dat u niks vastlegt na afspraken over de verdeling van de inboedel. Geef eerst aan dat u geen interesse heeft in de antieke klok en zodra uw broers en zussen hebben besloten wie hem krijgt, heeft u ineens wel interesse. Zorg voor verwarring! Wanneer u iets zwart op wit heeft staan met een handtekening, is de kans al groot dat alle familieleden zich houden aan deze afspraak. Laat niemand dus iets ondertekenen en geniet van de strijd.
5. Regel geen mediator
Afhankelijk van de grootte van het conflict mag u gebruikmaken van een mediator vanuit maatschappelijk werk (bij kleine conflicten) of een onafhankelijke mediator. Mediation gebruikt men bij allerlei soorten conflicten, zolang het niet om strafrechtelijke zaken gaat. Deze persoon helpt alle erfgenamen om samen tot een oplossing te komen. Een mediator biedt veel voordelen en het gaat een stuk sneller dan een rechtszaak. Maar u wilt die familievete, dus regelt u natuurlijk vooral géén mediator.
6. Stel geen testament op
Leven uw ouders nog? Vraag ze om geen testament op te stellen. Zeg ze dat u er wel uitkomt met uw broers en zussen. Misschien kan u van te voren al met elkaar afspreken hoe u de eventuele erfenis wilt verdelen. Gegarandeerd succes!
Bent uzelf degene die straks een erfenis achterlaat en voelt u aan uw water dat uw kinderen elkaar straks de hersens inslaan? Zet in uw laatste wil wie wat krijgt. Wel zo netjes om dit eerlijk te verdelen, anders komt er alsnog een familievete en die wilt u vast niet op uw geweten hebben. Hoe meer u vastlegt, hoe kleiner de kans dat er straks wordt gevochten op uw graf. Tenzij...U geniet van deze gedachte uiteraard.
Extra tip: Voer deze tips alleen uit wanneer u écht van uw familie af wilt
De meeste families willen helemaal geen ruzie krijgen om de erfenis. Groot gelijk! Neem deze tips dan ook met een korreltje zout. Of, nog beter: doe het tegenovergestelde. Het belangrijkste is om goed met elkaar te blijven praten en zo nodig afspraken vast te leggen. Duidelijkheid en openheid zorgt voor een gezonde familierelatie.
