NVVH Vrouwennetwerk: hoe wordt u op actieve wijze ouder?

Mevrouw checkt haar smartphone en lacht

Van de sociale kring aanspreken tot moderne technieken eigen maken. Wilt u op een actieve manier ouder worden, dan moet u bepaalde acties ondernemen. Dat kan om iets kleins gaan, zoals een dagelijkse wandeling met de buurvrouw die haar hond uitlaat. Of juist iets groots en grensverleggend, zoals uzelf verdiepen in Facebook of het gebruik van internet. 

NVVH Vrouwennetwerk biedt tips en trucs vanuit eigen ervaring

Actief ouder worden, wat heeft u daarvoor nodig? Gaat dat over fysieke conditie of juist mentale steun? Hoe spreekt u uw netwerk aan, hoe breidt u uw netwerk uit? Op dit soort vragen concentreert de Denktank van NVVH-VROUWENNETWERK zich, vroeger ook bekend als de ‘Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen’. De organisatie richt zich sinds 1912 op de positie van de vrouw, het onderwijs en nu ook de toekomst met als kernthema ‘Actief ouder worden’. Met tips en trucs als uitkomst, gebaseerd op de kennis en ervaringen van de leden. 

Controle telt

Bij het ouder worden, neemt de fysieke conditie af. Dat op zichzelf hoeft geen struikblok te zijn. Wat telt, is hoe u er controle over heeft. Daarom is het goed om te weten hoe de zorgverlening is geregeld binnen uw gemeente. En om de juiste specialisten te spreken over de gezondheidsproblemen die u ervaart en de woningaanpassingen die daarbij horen.  

Helpen brengt geluk

De deur uitgaan en iets doen, dat geeft energie. Vraagt u een ander om iets voor u te doen, dan geeft u hem het gevoel nuttig te zijn en dat maakt hem gelukkig. En natuurlijk valt dit principe ook te combineren, door samen op stap te gaan. Hulp vragen is een eenvoudige manier om tot nieuwe en goede contacten te komen, zo bouwt u weer aan uw netwerk.

Mee met de tijd

Het is gemakkelijk om te blijven hangen in wat u al kent, en vervolgens het nieuwe, moderne of technische aan u voorbij te laten gaan. Toch is het handig om bij te blijven op het gebied van internet en nieuwe, technische hoogstandjes. Niet alleen om uw contacten te onderhouden via de smartphone of Facebook, maar ook om de controle te behouden doordat u toegang heeft tot allerhande informatie. Daarvoor worden vele cursussen en andere hulpmiddelen aangeboden, gelegenheden die u ook kunt benutten om contact te leggen met een nieuw netwerk.

Jong bedacht is oud gedaan

Ook als u nog goed ter been bent en actief in het leven staat, doet u er goed aan om na te denken over uw toekomst. Stel dat u straks tegen problemen aanloopt, hoe blijft u dan zelfstandig en wat heeft u dan nodig om comfortabel te wonen? Denkt u vooraf na over de maatregelen en financiën, dan kunt u uzelf daarop voorbereiden.

Advies nodig?

Heeft u vragen over woningaanpassingen die gepaard gaan met ouder worden? Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn en hoe u dit slim kunt aanpakken? Onze specialisten denken graag met u mee en voorzien u van advies.

Bron: NVVH-VROUWENNETWERK

Thema's

De 10 beste apps voor meer zelfstandigheid senioren