Huurder en verhuurder slaan handen ineen voor brandveiligheid

Screenshot uit de introductiefilm over de brandveiligheidsapp kkvv

Of u nu een woning huurt of een kamer verhuurt, brandveiligheid blijft belangrijk. Sinds het bouwbesluit in 2012 zijn huiseigenaren aansprakelijk voor de brandpreventie in de woning die zij verhuren. Maar dat heeft alleen zin als de huurder zich bewust is van de maatregelen bij hem of haar thuis. Het Keurmerk Kamer(ver)huur & Veiligheid (KKVV) help hierbij.

Brandveiligheid dubbel gecheckt bij u thuis

Steeds meer senioren kiezen ervoor een deel van hun woning te verhuren, bijvoorbeeld aan een student. Dit levert een extra zakcentje op en dat kan een welkome aanvulling zijn op het pensioen of spaargeld. Maar wees u als verhuurder wel bewust van de risico's en aansprakelijkheden. Voor brandveiligheid bestaat die uit meer dan de gemeentelijke vergunning: de verhuurder heeft nu ook zorgplicht. Een nieuwe app stelt u in staat de situatie in de woning vast te leggen met foto’s. Daarbij zijn zowel verhuurder als huurder betrokken.

Hoe de app werkt

De aanmelding voor het nieuwe keurmerk start met de registratie van de verhuurder. Hij of zij maakt foto’s om de situatie in de woning vast te leggen. Na het registreren van de verhuurder worden één of twee huurders uitgenodigd om zich te registreren. Ook de huurder maakt foto’s van de situatie, om te bevestigen wat u als verhuurder heeft aangegeven. Als de huurder akkoord heeft gegeven, krijgt de huurwoning het Keurmerk KKVV Basisniveau. Elk half jaar wordt deze gang van zaken herhaald. Zo is verzekerd dat de brandveiligheid in orde is en in orde blijft.

Drie niveaus in brandveiligheid

Het basisniveau is bedoeld om de verhuurder te laten voldoen aan de minimale eisen van het Bouwbesluit uit 2012. Daarbij zijn de algemene ruimtes van belang. In totaal hanteert het keurnerk drie niveaus. Niveau twee bereikt u door ook de individuele ruimtes te controleren en op niveau drie heeft de eigenaar alle eisen van het bouwbesluit gehandhaafd.

Meer dan alleen registratie

Voor het keurmerk kunt u zich aanmelden als u al in de huurwoning woont, maar ook als u gaat verhuizen naar een nieuwe huurwoning. Als verhuurder kunt u ook op ieder moment starten met de registratie. De beginsituatie als u een nieuwe woning (ver)huurt kunt u met uw smartphone vastleggen. Dat helpt u bovendien bij het aflopen van de huurperiode om beginsituatie en oplevering met elkaar te vergelijken.

Gemakkelijk contact leggen over uw klacht

Tijdens uw huurperiode kan het voorkomen dat u een huurder de verhuurder op de hoogte wil stellen van een klacht. Met de app is dit gemakkelijk te registreren en bestaat er een overzichtelijke manier om contact te leggen.

Meer inzicht in administratie

Behalve brandveiligheid helpt het KKVV-keurmerk verhuurders ook met een huurregistratiesysteem en een module om eindafrekeningen van servicekosten te berekenen. Als verhuurder krijgt u dan zo uw administratie keurig op orde.

Aanmelden via verhuurder

Het pand moet worden aangemeld via de verhuurder. Per jaar kost het keurmerk 95 euro per pand, inclusief BTW. Wilt u meer weten, ga dan naar kkvv.nl of bekijk de onderstaande introductievideo.