Woning hebben sinds 2015 een energielabel. Dit label is uitgereikt door de Rijksoverheid en is onder andere gebaseerd op het jaar waarin de woning is gebouwd. U heeft dit label ook gekregen maar bent het hier niet mee eens. Wat moet u doen?
Energielabel geeft aan hoe zuinig uw woning is
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Het energielabel geeft informatie over de isolatie van uw dak, vloeren, muren en ramen. Ook geeft het aan hoe zuinig de installaties in uw woning zijn, zoals verwarming, warm water en ventilatie. Het energielabel is verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning.
Eerst een voorlopig energielabel
De Rijksoverheid geeft eerst een voorlopig energielabel af. Het wordt pas definitief bij de verkoop of verhuur van uw woning. Voordat het definitief wordt, kunt daarom nog bewijsstukken indienen. Hebt u bijvoorbeeld sinds kort uw woning geheel laten isoleren? Dan krijgt u na het controleren van de bewijsstukken hiervoor een hoger energielabel.
Oneens met het voorlopige energielabel
U bent het niet eens met het voorlopige energielabel dat u is gegeven. Misschien omdat u vindt dat de erkend deskundige uw bewijsstukken onjuist heeft beoordeeld. U heeft bijvoorbeeld uw woning recent verbouwd en daar de bewijsstukken voor ingestuurd, maar uw label is niet veranderd of hoog genoeg in uw ogen. In dit geval mag u contact opnemen met de erkend deskundige.

Gesprek met de energielabeldeskundige
Het gesprek met de deskundige levert niets op en het voorlopige energielabel dat aan uw woning is gegeven, blijft onveranderd. Bent u het hier echt niet mee eens? Dan mag u uw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Energielabel. Deze commissie behandelt uw klacht tegen een energielabeldeskundige.
Geschillencommissie Energielabel
U bent het niet eens met de beoordeling van de energielabeldeskundige. U mag nu uw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Energielabel. Deze klacht dient wel betrekking te hebben op een voorlopig energielabel over een particuliere woning waarvan u de eigenaar bent én deze bewoont. De commisie bekijkt dan of het oordeel van de energielabeldeskundige gegrond is. Is het energielabel al definitief? Dan kan de commissie hier niets aan veranderen.
Geen bezwaar mogelijk tegen definitief energielabel
Is het energielabel van uw woning al definitief? Dan mag u daar geen bezwaar tegen indienen. Dit kan alleen tegen een juridisch besluit van de overheid. Het energielabel is dat niet. Dit komt omdat u de gegevens voor het definitieve energielabel zelf aan een deskundige levert ter controle. Deze deskundige werkt in opdracht van u en niet van de overheid. U laat dus geen definitief energielabel opstellen door de overheid en hebt het grotendeels zelf in de hand.
Waarom is er een energielabel?
Het energielabel is bedoeld om u een beeld te geven van het energieverbruik van uw woning. De overheid hoopt dat bewoners hierdoor bewuster omgaan met energieverbruik. Ook is het energielabel belangrijk bij de verkoop of verhuur van uw woning. Een huis met een hoger energielabel is meer waard. Het uitgereikte energielabel is niet definitief. Heeft u bijvoorbeeld nu een F-label? Voor uw woning, dan hebt u de mogelijkheid om alsnog een beter label te krijgen. Misschien heeft u recent al iets aan uw woning laten doen of bent u dat net van plan. Met bewijsstukken van de verbouwing geeft een erkende energielabeldeskundige u een definitief energielabel dat u nodig hebt wanneer u uw woning verkoopt of verhuurt. Hoe hoger uw woning scoort op energiezuinigheid, hoe meer hij stijgt in waarde.
Energielabel aanvragen? Dat doet u hier.
Meer lezen over het energielabel:
Energielabel voortaan verplicht bij verkoop of verhuur woning
Nieuwe Europese energierichtlijn voor verwarmingssystemen van kracht
