Is uw meterkast wel brandveilig?

Brand in meterkast

Bijna 30 procent van de ongelukken met elektriciteit ontstaat in de meterkast. Vanwege de gasleiding, die zich doorgaans in de meterkast bevindt, is het gevaarlijk wanneer daar brand uitbreekt. Met de campagne 'Doe de Meterkastcheck' wil ABB consumenten bewust maken van de potentiële gevaren van een slecht onderhouden meterkast. 

Slimme tips om uw meterkast veiliger te maken

De meterkast is een belangrijke plek in elke woning. Als er daar iets misgaat, heeft dit soms grote gevolgen. Van stroomuitval tot brand. ABB benadrukt het belang om uw meterkast regelmatig te controleren. Op www.meterkastcheck.nl vindt u informatie en tips over een veilige meterkast. Waar let u op en wat zijn potentiële gevaren? Upload een foto van uw eigen meterkast en krijg vrijblijvend advies van een expert. Met een paar slimme tips verhoogt u wellicht uw veiligheid aanzienlijk. 

"Elektrische apparaten in meterkast veroorzaken soms brand"

“Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting en opslag van brandbare materialen”, vertelt Harro de Langen, marketingmanager bij ABB Benelux. “Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen. Maar ook door aansluitingen die in de loop der tijd zijn losgetrild. Ook in de meterkast geplaatste elektrische apparaten veroorzaken overbelasting, kortsluiting, storing of brand.”

"Veiligheid meterkast kan fors beter"

Bijna 90 procent van de Nederlanders vindt zijn meterkast veilig tot zeer veilig, blijkt uit onderzoek van ABB. Volgens het bedrijf kan de veiligheid rondom de elektrische installatie echter fors beter. “De kennis over enkele belangrijke onderdelen zoals de aardlekschakelaar of overspanningsbeveiligingen is matig te noemen.”

Helft Nederlanders controleert meterkast niet

Ruim de helft van de Nederlanders controleert de groepenkast nooit. Een derde voert deze periodieke controle zelf uit, terwijl 99 procent van de ongevallen in de meterkast juist ontstaat door toedoen van de bewoner. 51 procent van de huurders en 39 procent van de woningeigenaren test de aardlekschakelaar nooit. Bijna de helft van de ondervraagden weet niet waar een overspanningsbeveiliging voor dient en of ze er überhaupt een hebben, meldt ABB. 

Wilt u zeker weten of uw meterkast veilig is? Doe dan de Meterkastcheck!

Praat mee op onze Facebookpagina!

Meterkast met brandbare materialen