Is uw woonkamer al salonfähig?

Koppel op stand in woonkamer

Wie of wat salonfähig wordt bevonden, staat ook wel bekend als ‘gezelschapsvaardig’ of ‘aanvaardbaar in de salon’. Zien en gezien worden, daar draait het allemaal om, in een omgeving waarin is nagedacht over ieder detail. Maar hoe salonfähig is uw salon of woonkamer zelf eigenlijk?

Van een protserige, gedateerde inrichting naar eigentijdse, moderne salon annex woonkamer

Authenticiteit, natuurlijke materialen en kleur, maar dan net even anders. En natuurlijk de minimalistische rechte lijn à la Mies van der Rohe, niet te vergeten. Het zijn de hoofdingrediënten om uw woonkamer om te toveren naar een salonfähig Gesamtkunstwerk. Dat betekent wel een aantal aanpassingen aan uw interieur. Wat blijft en wat gaat eruit in de moderne ‘salon’?

Eruit: matchende printjes
Erin: verwante kleurschema’s

Kleur mag, zolang het maar niet psychedelisch oogt. Neem één print en gebruik daar de kleuren uit om het kleurschema verder uit te werken. Zo komen alle meubels en interieurstukken optimaal tot hun recht en blijft diepte goed zichtbaar, ook in het schemerdonker. 

Matchende prints eruit, verwante kleurschema's erin

Eruit: het berenvel
Erin: de koeien- of schapenvacht

Alles waar een kop aan vastzit, wordt vervangen door een koeien- of schapenvacht. En dat geldt ook voor dierenprintjes. Volgens de huidige interieurtrends moet alles wat dierlijk is, authentiek zijn én voelen. Hoe harig het ook is, maar dan blijft u wel lekker warm.

Berenvel eruit, schapenvacht erin

Eruit: witte MDF-platen
Erin: ruwe materialen

Tegenwoordig willen we het materiaal ook met onze ogen ‘voelen’. MDF wordt dus ingeruild voor onbehandeld hout, cement, onbepleisterde baksteen. Zelfs het lakwerk mag de grondverf nog tonen. Voordat u direct het behang van de muren stript: niet alles hoeft er even ruw uit te zien, het dient als tegenhanger voor al wat netjes is afgewerkt. 

MDF eruit, ruwe materialen erin

Eruit: gouden accessoires
Erin: koper en hout

Koos u vroeger nog voor glanzend goud om uw woonkamer mee te decoreren, Ons Soort Mensen kiest tegenwoordig voor (rood) koper en houten accessoires. Gecombineerd met antracietgrijs en minimalistisch design draagt dit bij aan een moderne uitstraling. 

Gouden accessoires eruit, koper en hout erin

Eruit: overtollige meubels
Erin: ruimte

Stoeltjes, tafeltjes, beelden, wat u niet nodig heeft, kunt u beter weghalen. Daardoor lijkt de woonkamer veel ruimtelijker en blijven er meer vierkante meter over voor u en de uwen! 

Overtollige meubels eruit, ruimte erin

Eruit: kitscherig porseleinen servies
Erin: minder kitscherig porseleinen servies

Porseleinen servies vraagt tegenwoordig om een twist: in plaats van de complete, achttiendelige set is het de bedoeling dat meerdere serviezen worden gemixt. Bij voorkeur met wat neutrale, witte stukken, zodat elk kopje en schoteltje uniek ogen.

Kitsch eruit, mix erin

Eruit: tijdschriften op de koffietafel
Erin: oude boeken van zolder

Wat handgemaakt en authentiek is, doet het goed in het hedendaagse interieur. Berg daarom uw tijdschriften op en leg eens die mooie, oude boeken op tafel. Wissel maandelijks van boeken, dan beleeft u er vernieuwd plezier aan en geeft u bovendien uw literaire vrienden voer voor discussie en stof tot nadenken.

Tijdschriften eruit, oude boeken erin

Eruit: drempels
Erin: vlakke vloeren

Vloeren, tegenwoordig vaak in hout of cement uitgevoerd, horen zo vlak mogelijk te zijn. Geen trapjes, geen verhogingen, geen drempels, tenzij de architectonische bouw daar nadrukkelijk om vraagt. Een gegoten vloer is op dat gebied natuurlijk het summum.

Drempels eruit, vlakke vloeren erin

Eruit: staatsieportretten
Erin: Kunst met de grote K

Kunst hoort vanzelfsprekend thuis in de moderne salon. Maar dan niet van het zie-mij-eens-belangrijk-zijn allooi. Ee portret van uzelf hangt u maar op de slaapkamer op. In de woonkamer is alleen ruimte voor échte kunst. En dan liever één pronkstuk dan de muren volhangen met allemaal kopieën van schilderijen.

Statieportretten eruit, Kunst erin