KNX zet de standaard in woonhuisautomatisering

KNX is een open, wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Het is ingebouwd in alle componenten en systemen van wereldwijd zo’n 370 bedrijven die bij KNX zijn aangesloten. Het voordeel daarvan is dat het systeem uitbreidbaar blijft en mocht een merk onverhoopt verdwijnen, dan zijn er altijd alternatieven beschikbaar.

De KNX-busleiding vormt het hart van het systeem

De basis voor het KNX-systeem is gevormd door de KNX busleiding - een groene kabel die bij nieuwbouw of renovatie naast de normale elektriciteitsleidingen is aangelegd. Op deze manier zijn de verschillende elementen van de huistechniek volgens de KNX-standaard voor gebouwautomatisering met elkaar verbonden. Het kabelsysteem is afgerond met passende sensoren, melders en displays, die aansturing van alle KNX apparaten via de busleiding mogelijk maken.

Vele toepassingsmogelijkheden

Er zijn vele toepassingsmogelijkheden binnen KNX. Het dagelijkse in- en uitschakelen van het licht in verschillende ruimten wordt gedurende meerdere weken ‘onthouden’ en automatisch herhaald. Ook zonwering kan op verschillende punten automatisch op elkaar afgestemd worden. Sensoren meten informatie zoals de buitentemperatuur, lichtinval, regen of wind, waarop bijvoorbeeld de verwarming energiebesparend reageert, markiezen neergelaten of rolluiken opgehaald. En bij het verlaten van het gebouw kunt u met één druk op de knop alle elektronische apparaten uitschakelen om onnodige energiekosten te voorkomen.

Gira KNX

Het Gira KNX-systeem zorgt voor een merkbare verhoging van het comfort en tegelijkertijd voor meer veiligheid en lagere energiekosten, zowel op de werkplek als thuis. Met de optionele uitbreiding van het systeem met de Gira HomeServer of Gira FacilityServer, kunnen alle functies ook via smartphone en tablet gemakkelijk worden aangestuurd. Speciale Gira-apps zorgen er voor dat het gebouw of de woning te bedienen is vanuit elke ruimte binnen of buiten. 

Gira HomeServer/FacilityServer 

Ook andere apparaten en systemen kunnen via de servers naadloos worden geïntegreerd. In combinatie met de Gira HomeServer/FacilityServer wordt een intelligent netwerk gecreëerd, dat zich op elk moment aan de behoeften van de gebruikers aanpast. Met automatische lichtbesturing, bijvoorbeeld, schakelt de verlichting zichzelf uit wanneer deze niet meer nodig is. 

Altijd uit te breiden 
Het Gira KNX-systeem is een oplossing voor de lange termijn, maar alles behalve statisch. Eenmaal aangelegd, kan het systeem probleemloos worden uitgebreid of hergeprogrammeerd: wanneer de leef- of werkomstandigheden veranderen, past het systeem zich aan de individuele behoeften aan.

Hager KNX

Hager maakt gebruik van een open en bewezen KNX-standaard, waarmee u installaties van klein tot groot kunt realiseren. Tot 255 bedrade KNX-apparaten kunnen in een installatie met elkaar worden verbonden. Daarnaast kunnen nog eens 255 draadloze KNX-producten via een mediakoppelaar worden opgenomen. Binnen het KNX systeem van Hager is het mogelijk om zonwering, verlichting, klimaat en beveiliging aan te sturen, te monitoren en te visualiseren via pc, tablet of smartphone. Via het systeem stuurt u alle ruimtes tegelijk of afzonderlijk aan. Daarnaast is het mogelijk om op afstand het gebouw te monitoren en te bedienen. Er is alleen in internetverbinding nodig. 

Bedraad of draadloos
Het KNX systeem van Hager is uniek doordat het systeem zowel bedraad als draadloos (RF) is toe te passen. Hoewel het systeem binnen het project primair bedraad wordt toegepast, bieden de draadloze componenten veel mogelijkheden om op een later moment snel, eenvoudig en tegen lage kosten uit te breiden. Zo creëert u optimale flexibiliteit binnen het systeem en bent u klaar voor toekomstige wensen.

Quicklink, Easy en System 
Er zijn drie verschillende configuratiemethoden: Quicklink, Easy en System. De vernieuwde Easy methode van Hager maakt het programmeren van KNX-installaties intuïtiever dan ooit tevoren. U krijgt hiermee het intelligente gebouw of huis op uw eigen tablet opgediend. Gewoon even draadloos verbinden met de nieuwe easy configuratie set en meteen kunt u aan de slag. Binnen een paar uur is de complete KNX-configuratie gebruiksklaar, inclusief de optionele domovea-visualisatie. 

Flexibiliteit 
Hager biedt een aantrekkelijk en intuïtief programmeergereedschap op uw iOS-, Android- of Windows-tablet. Het grote display zorgt voor een optimaal projectoverzicht. Alle systeemcomponenten worden automatisch en met duidelijke namen weergegeven en functies kunnen eenvoudig worden toegekend. Hierbij geldt geen vast programmeertraject. Ook in de keuze van werklocatie bent u flexibel: u kunt de hele configuratie bij de klant uitvoeren. U kunt ook de KNX-producten bij de klant inlezen, alle verbindingen gemakkelijk op uw kantoor aanmaken en vervolgens in de installatie downloaden en activeren. 

Nieuwsbrief

Thema's