Boete van de belastingdienst omdat u geen energielabel hebt

Niet iedereen zit te wachten op het voorlopige energielabel dat de Rijksoverheid heeft uitgereikt. Waarom krijgt uw woning überhaupt zo'n label en wat gebeurt er als u het voorlopige energielabel niet definitief maakt? Krijgt u dan een boete?

De overheid stimuleert mensen hun woning energiezuinig aan te passen

Het energielabel is bedoeld om u een beeld te geven van het energieverbruik in uw woning. De Rijksoverheid wil dat bewoners zich bewust zijn van hun eigen energieverbruik en ze stimuleren hun woning eventueel te verbouwen. Een F of G-label stimuleert u misschien om toch uw woning te laten isoleren, is de gedachte.

Energielabel is van belang bij verkoop op verhuur woning

Het energielabel is van belang bij de verkoop of verhuur van een woning. Een huis met een A-label is namelijk veel meer waard dan een woning met een F-label. Een potentiële koper weet dat een huis met een hoog energielabel geld bespaart. Zijn energierekening zal namelijk veel lager zijn dan wanneer hij een huis koopt met een laag label.

Zonder definitief energielabel riskeert u een boete

Dit is dan ook de reden dat het verplicht is een definitief energielabel te hebben wanneer u uw woning verkoopt of verhuurt. Een potentiële koper of huurder kan het energielabel van het huis opvragen en als u dat niet hebt, mag hij dit eisen. Maakt u het energielabel niet definitief, dan riskeert u een boete die kan oplopen tot maximaal €405,-. U krijgt wel de mogelijkheid het energielabel alsnog definitief te maken totdat u daadwerkelijk de boete moet betalen. 

Maak het energielabel definitief vóór u uw woning te koop zet

Het uitgereikte energielabel is niet definitief. U heeft dan ook de mogelijkheid uw woning zo aan te passen dat het energielabel verandert. Toch kunt u dit het beste doen vóórdat u uw woning in de verkoop zet. De waarde van uw woning wordt immers meer met een hoog energielabel en dat is uiteraard ook een groot voordeel.

Woning energiezuinig maken? Vind hier uw vakspecialist

Thema's

Ik ben het niet eens met mijn energielabel. Wat nu?

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief