‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’

Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen _ klein

De politie start deze week de campagne ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’. Met deze campagne wil de politie senioren en hun omgeving wijzen op de kwetsbare positie van senioren en ze leren voorkomen slachtoffer te worden. 

Slachtoffers doen niet altijd aangifte

Bij babbeltrucs - waarmee duistere types zich naar binnen praten bij mensen om dingen te stelen - zijn meestal senioren het doelwit. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt op deze manier geschaad en dat heeft veel impact. Wanneer er geweld is gebruikt en de babbeltruc uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Schaamte speelt ook een rol. Dit zorgt ervoor dat niet alle slachtoffers aangifte doen. Reden genoeg voor de politie om in actie te komen. 

Babbeltrucs

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Deze types ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. 

Tekst loopt verder onder het plaatje -->

Voor wie doet u de deur niet open

Let op elkaar

Het is van groot belang dat senioren zélf alles doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. De campagne richt zich op hulp hierbij. Daarnaast wil de politie mensen in de naaste omgeving van senioren alert maken op de kwetsbare positie van ouderen. 

Verwacht u niemand? Doe niet open.

Volgens de politie draait het allemaal om de voordeur. Wordt er gebeld, dan moet de bewoner zich afvragen: Kent u de mensen niet aan de deur? Verwacht u niemand? Komen ze op een onverwacht tijdstip? Willen ze naar binnen met een apart verhaal? Doe niet open, of laat ze in ieder geval niet binnen. Blijkt het écht een monteur te zijn die uw meterstand wilde opmeten; dan krijgt u daar alsnog een telefoontje of een brief over. 

Senioren en Veiligheid - Veilig aan de deur

Wilt u meer informatie, tips en filmpjes? Klik dan hier.

cta-facebook

Senioren achter computer

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief