Lawaai van de buren? Zo dempt u het geluid

Gordijnen, vloerkleden en een gestoffeerde bank absorberen geluid.

Grote kans dat uw buren op vakantie zijn en er een serene rust heerst in uw wijk. Woont u in een vrijstaand huis, dan zult u weinig last hebben van uw buurkinderen en ander burenlawaai als iedereen weer thuis is. Twee-onder-een-kap- en rijtjeswoningen hebben met wat meer factoren rekening te houden. Wat kunt u doen om het geluid te dempen?

Vijf tips om de rust in uw huis te bewaren

Verdeel en heers

Grote ruimtes en hoge plafonds geven een galm. Hoe leger de ruimte, des te meer galm de kamer heeft. Dit lost u op door de kamer te verdelen met bijvoorbeeld een kast of een gordijn. Zo kaatst het geluid niet door de hele ruimte.

Verdeel de ruimte met een kast, muur of gordijn.

Isolatieschuim of schuimrubber

U kunt natuurlijk besluiten tot een grootse verbouwing en de plafonds verlagen of isolatieschuim gebruiken. Wilt u het minder grootschalig aanpakken, denk dan eens aan dikke overgordijnen die het geluid absorberen. Een tip van interieursite Roomed: plak stukken schuimrubber achter grote lijsten of spiegels.

Schuimrubber achter de spiegel isoleert ook.

Groen gevuld

Vul de kamer met planten. Dat staat huiselijk en dempt het geluid uitstekend. Zijn uw vingers niet zo groen als u zou willen? Vetplanten, geraniums en palmplanten hebben weinig verzorging nodig.

Planten dempen het geluid.

Lang van stof

Kussens, vloerkleden, stoffen bekleding op de bank, vloerbedekking op de trap, bekleed de kamer en uw meubels. U kunt het zo bont maken als u zelf wilt. Textiel dempt geluid, niet alleen van de buren maar ook van uzelf. En het is ook lekker warm in de winter.

Veel textiel in de kamer is meer dan alleen mooie aankleding, het neemt ook geluid op.

In alle gaten en kieren

Zorg ervoor dat alle spleten rond de kozijnen en deurposten goed gedicht zijn, zodat het geluid van buitenaf er niet doorheen lekt. Heeft u nog enkel glas? Ook voor uw verwarming kunt u dan eens nadenken over dubbel glas in uw woning.

Dubbel glas voorkomt geluidslekken.

Met deze tips bent u goed voorbereid om uw buren welkom thuis te heten van hun vakantie. Heeft u nog tips om geluid te dempen? Laat het ons weten.

Thema's

Welke vloerbedekking kies ik?

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen