Storing in uw internetverbinding? Misschien is er iets mis met uw ledlampen

Last van een slechte wifi-verbinding en heeft u geen idee waar het aan ligt? Dan heeft dit misschien te maken met een storende ledlamp, meldt De Telegraaf. 

Agentschap Telecom start grootschalig onderzoek storende ledlamp

De ledlamp veroorzaakt in bepaalde gevallen storingen op de wifi-, radio-, tv- en telefoonverbindingen. Dit verklaart het Agentschap Telecom tegen De Telegraaf. Ledlampen moeten voldoen aan strenge overheidseisen. Daarom start het Agentschap (onderdeel Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) een grootschalig onderzoek onder ledlamp-leveranciers naar de effecten van storingen in het frequentiespectrum van ledlampen. Het nieuwe onderzoek is een vervolg op onderzoek in 2016 waaruit bleek dat zo'n dertig ledlampen niet voldeden aan de kwaliteitseisen. Hoewel het nieuwe onderzoek nog loopt, zijn de eerste resultaten al bekend: de BIG BABY van Bailey is als eerste ledlamp (officieus) goedgekeurd. 

Lees ook: Wie redt mijn rammelende wifi-verbinding? (5 tips)

Lichtexperts: 'Goedkope ledlampen veroorzaken problemen'

De overheid adviseert al jaren om over te stappen op energiezuinige led-verlichting in plaats van de gloei- en halogeenlampen. Door deze overstap is de productie van ledlampen enorm gestegen. Het Agentschap wil dan ook dat de overheid snel maatregelen neemt om deze lampen van strengere eisen te voorzien. 
Lichtexperts en radio-amateurs voelen zich gesterkt door de aanpak van het Agentschap om de veiligheid van led-verlichting te garanderen. Zij zien dat er nog altijd goedkope ledlampen worden verkocht, waarvan zij vermoeden dat deze op termijn voor problemen gaan zorgen.

Consumentenbond raadt aan te letten op keurmerk

Lichtexpert Ad Musters van Thal Technologies zegt tegen De Telegraaf dat het probleem thuis niet met de lamp zelf, maar met een oude fitting te maken heeft. Een fitting waar een oude gloeilamp in heeft gezeten, is lang niet altijd geschikt voor een nieuwe ledlamp. Ook waarschuwt hij voor 'cowboys' die goedkope ledlampen aanbieden. Ook de Consumentenbond raadt aan beter te letten op de kwaliteit, het keurmerk en of de ledlamp aan de wettelijke normen voldoet. Het Agentschap stelt dat er niet alleen op de ledlamp zelf, maar ook op de fitting en bedradingen gelet moet worden. 

Lampfitting

Fitting en bedrading deel van storingsprobleem

Hoe groot is de kans dat uw ledlamp de boosdoener is van een slechte wifi-verbinding? Niet groot. Er wordt vooral gespeculeerd dat het om bepaalde ledlampen gaat die op internet te koop zijn. Daarnaast wijst het Agentschap niet alleen op de ledlamp zelf, maar ook op de fitting en de bedrading. Storingsproblemen hebben vaak met meerdere factoren te maken. 

Test zelf of uw ledlampen storing veroorzaken

Wilt u zeker weten of uw ledlampen de wifi- of radiostoring veroorzaken? Zet dan al uw ledlampen uit en check of uw internet of radio beter functioneert. Heeft u inderdaad een betere internetverbinding wanneer uw ledlampen uitstaan? Laat dan een specialist naar uw lichtinstallatie kijken. Alleen een lampje vervangen is waarschijnlijk niet voldoende.

Ledlampen verstoren radiofrequenties

Naast wifi-storingen melden radio-amateurs last te hebben van bepaalde ledlampen. Zij menen dat ledlampen een ruis veroorzaken in het radiosignaal. Dit wordt overigens niet veroorzaakt door de led-bulb, maar door het elektrische circuit erachter. Dit circuit zendt soms te veel elektromagnetische straling uit. Wanneer dit dezelfde bandbreedte is als die van de radio, kan de ontvangst van de radio onderbroken worden door het circuit van de led-verlichting. 

Storing van ledlampen voorkomen?

Hoe voorkomt u storing van uw ledlampen? Allereerst door kwalitatieve ledlampen aan te schaffen. In goedkope ledlampen zit vaak de goedkoopste elektronica om de prijs zo laag mogelijk te houden. Een goedkoop ledlampje op de wc kan natuurlijk niet veel kwaad. Maar gebruikt u led-verlichting in uw woonkamer of op kantoor, dan is het wél heel vervelend als er storing optreedt. Kijk dan of een ledlamp voldoet aan de richtlijnen voor elektromagnetische compatibiliteit (EMC). 

Ledlamp BIG BABY van Bailey als eerste geslaagd voor de storingstest

BIG BABY van Bailey

Fabrikant Bailey is één van de leveranciers die is gevraagd een ledlamp op te sturen voor het onderzoek van het Agentschap Telecom. Ondanks dat het officiële onderzoek pas in december 2018 wordt gepubliceerd, kreeg Bailey te horen dat hun 'BIG BABY' met vlag en wimpel is geslaagd. "De lamp scoorde zo extreem laag in verstoring dat de testapparatuur het bijna niet kon meten", aldus Koen de Graaf, Sales en Marketingdirecteur van Bailey. 

Bronnen: De Telegraaf, Dutch Cowboys, Onderzoek Agentschap Telecom 2016, Elektormagazine.nl

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over wonen? Lees dan onze nieuwsbrief!

Anderen lazen ook: LED versus halogeen

LED versus halogeen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.