LED versus spaarlamp: wie wint?

LED versus spaarlamp uitgebeeld in zwaardgevecht lampen

Sinds de komst van de LED lamp worden spaarlampen steeds minder verkocht. Een spaarlamp heeft vergeleken met een gloei- of halogeenlamp een veel langere levensduur en ze zijn veel energiezuiniger. Maar de LED lamp heeft ze keihard ingehaald. 

LED versus spaarverlichting: LED lamp veel efficiënter dan de spaarlamp

Na de gloeilamp en de halogeenlamp kwam de spaarlamp op de markt. Een spaarlamp zet 30 procent van zijn energie om in licht. Nu was dat ten opzichte van de gloei- en halogeenlamp voordelig, maar een LED lamp zet ruim 85 procent van zijn energie om in licht. Een LED lamp is dus veel efficiënter wat betreft het verlichten van een ruimte. Energie die niet in licht wordt omgezet, manifesteert zich als warmte. In ruimtes waar het koel moet zijn is LED dan ook extra efficiënt. 

LED versus spaarlamp: 1-0

LED vs. spaarlamp: de langere levensduur van LED

LED lampen hebben een veel langere levensduur dan andere lampen. Een LED lamp haalt met gemak 50.000 branduren. Een spaarlamp maar 5.000 uur. Daarbij gebruiken LED lampen veel minder stroom. Een LED lamp verbruikt gemiddeld 10 keer minder elektriciteit als een halogeenlamp. 

LED versus spaarlamp: 2-0

Wat zijn de nadelen van een spaarlamp versus andere lampen?

  • Het nadeel van een spaarlamp is dat hij vrij langzaam vol licht geeft. Ook zijn ze bijna nooit dimbaar.
  • Spaarlampen zijn minder geschikt als buitenverlichting. Met kou geven ze namelijk minder licht.
  • Spaarlampen worden langzamerhand uitgefaseerd. Ook mogen ze niet bij het gewone huisvuil vanwege het aanwezige kwik.

LED versus spaarlamp: 3-0

Wanneer kiest u wél voor een spaarlamp?

Bent u op zoek naar een goedkope lamp voor binnen waar de lichtkwaliteit en de opstarttijd niet van belang zijn? Dan voldoet een spaarlamp prima. In principe gaan ze 5.000 branduren mee. Gebruikt u de lamp wel zeer regelmatig, dan kunt u toch beter overstappen op een nog zuinigere LED lamp.

LED versus spaarlampen: aan u de keuze!

Verlichting laten vervangen? Vind hier onze Thuiscomfort-specialisten

Anderen lazen ook: LED versus halogeen

LED versus halogeen

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.