Leefbaarometer: hoe scoort uw buurt?

Mevrouw staat op straat.

Misschien denkt u over verhuizen, misschien bent u actief in de buurtvereniging of misschien bent u betrokken bij het wijkplan. Hoe dichterbij huis, hoe interessanter we dat vinden. Wilt weten hoe leefbaar uw wijk is, de Leefbaarometer vertelt het u.

De leefbaarheid van gemeenten, wijken en buurten in kaart gebracht

In 2002 voerde het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het eerste onderzoek uit om de leefbaarheid van de steden, gemeentes en wijken in Nederland te peilen. In 2008 werd de Leefbaarometer gebouwd, zodat u zelf met de interactieve kaart kunt opzoeken hoe uw wijk ervoor staat.

Oriënteren op een verhuizing

Met de Leefbaarometer kunt u zich oriënteren op de locatie waar u wellicht naartoe wilt verhuizen. Niet alleen de huidige leefbaarheid is te zien, ook de verwachte ontwikkeling kunt u raadplegen. Ook erg handig als u zich bezighoudt met het wijkplan en u wilt weten hoe uw buurt zich verhoudt ten opzichte van omliggende wijken.

Voorbeeld kaart per gemeente

De rekensom

Ligt de buurt aan het spoor? Hoe vaak wordt er ingebroken? Wonen er meer gezinnen of meer ouderen? Wat voor woningen bevinden zich in de wijk? Hoe ver is het lopen naar de huisarts? Dit zijn enkele van de 100 indicatoren in de categorieën woningen, bewoners, voorzieningen, veiligheid en fysieke omgeving. De 100 indicatoren samen bepalen de score, die kan variëren tussen zeer onvoldoende en uitstekend.

Voorbeeld kaart per wijk

De beste en de slechtste

Elke twee jaar wordt de Leefbaarometer bijgewerkt, de laatste gegevens komen uit 2014. Sinds 2002 is is de leefbaarheid in Nederland erop vooruitgegaan van 41% naar 50%, maar er blijven ook buurten die minder goed scoren. De Wetenschapsbuurt uit Schiedam is de slechtste buurt van Nederland, de gemeenten Bloemendaal en Roosendaal scoren sinds het begin van de onderzoeken als beste. 

Voorbeeld kaart per buurt

Zoek uw buurt op

Wilt u weten hoe het met uw buurt ervoor staat? Bekijk het op de kaart. Liever een overzicht om te vergelijken? Dat kunt u opzoeken met de tabellen.

Bron: leefbaarometer.nl

Thema's