Lekker uzelf in een huis stampvol positieve energie

Oudere dame speelt op een gitaar

Uw huis is dé plek om optimaal te genieten. Om volledig tot rust te komen. En om u te omringen met aangenaam gezelschap. Toch voelt niet elk huis als een thuis. Dat zit ‘m soms in grotere dingen, soms in kleinere. U staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar de manier waarop uw huis is ingericht en wordt gebruikt heeft een grote invloed op uw welbevinden. Zeker als u op leeftijd bent en er mogelijk wat meer tijd doorbrengt dan tijdens uw werkzame bestaan. 

Zo haalt u positieve energie in huis en houdt u het negatieve buiten de deur

Wat kunt u zelf doen om uw huis zo in te delen en in te richten dat u zich er helemaal senang voelt?

Houd een deel van het huis voor uzelf

Gasten die we voor het eerst in ons huis ontvangen geven we graag en vol trots de Grand Tour. Vooral de Master Bedroom mag in dat rondje niet ontbreken. Maar wees selectief met wat u anderen toont. Houd minimaal een kamertje of juist die belangrijke slaapkamer voor uzelf. Ook al is er niks bijzonders te zien, het idee dat het úw huis is en dat niemand anders het heiligste der heilige mag betreden, geeft u, bewust of onderbewust, het gevoel dat dit een speciale plek voor u is.

Master Bedroom, het heiligste der heilige in huis

Voer reparaties direct uit

Een scheur in het plafond, een lekkende radiatorknop of een aanlopend kastdeurtje. Geen reparaties die u direct hoeft uit te voeren en dus laten we het vaak (te) lang liggen. Met eenschandbedekker, zoals een wandkleed of een schilderij, kunt u een vlek op de muur afdekken. Maar u wéét dat erachter een probleem zit. Elke keer dat u naar het schilderij kijkt, ziet u de vlek als het ware zitten.

Voer reparaties daarom direct uit of laat deze direct uitvoeren. Dan kunt u daarna rustig genieten van een optimaal functionerend huis.

Richt een heiligdom in om u in terug te trekken

Elk huis behoeft één plek die optimaal is ingericht volgens uw standaarden en wensen. Of dit nu de slaapkamer is, de huiskamer of op zolder. Zet hier uw lievelingsstoel neer. Bekleed de wanden met uw favoriete designs en kleuren. Leg vloerbedekking die warmte en rust uitstraalt. Zorg ervoor dat deze plek afsluitbaar is van de buitenwereld.

Op deze ene speciale plek kunt u uithijgen na een drukke dag. Uithuilen van emotionele gebeurtenissen. Of heerlijk chillen in uw joggingbroek. Hier bent u helemaal uzelf, zonder dat iemand anders daar wat van kan vinden of er commentaar op heeft. U mag er schreeuwen, geeuwen, in uw neus peuteren en scheten laten, voor ons part. Tijd en ruimte voor een flinke dosis Tender Loving Care voor uzelf. Geniet in optima forma!

Zorg voor een goede wifi-verbinding op deze plek, als u een fervent internetgebruiker bent. Of anders voor een leestafel met ruimte voor een kaasplankje, een goed glas wijn en uw favoriete boek.

Enjoy!

Mevrouw met hoofdpijn rust uit op haar bank

Opgeruimd huis, opgeruimd karakter

Rotzooi in huis betekent rotzooi in uw hoofd. Dat is een aloude wijsheid. Neem elke dag een moment om uw huis te ‘kuisen’. Haal regelmatig de stofzuiger door de plaatsen waar intensief geleefd wordt. Houd de keuken spic en span. Haal regelmatig een doekje door de toiletruimte. Dat is niet alleen goed vanuit het oogpunt van minder ziektekiemen. Het oog ook prettig en rustig, en schept zo rust in uw drukke bestaan.

Haal de natuur in huis

Ergens diep van binnen zijn we allemaal oermensen die gelukkig worden van het leven in een grot of een hut op de hei. Maar als stadsmensen of dorpsbewoners hebben we enkele miljoenen jaren geleden een andere afslag genomen in onze levens. Nu wonen we in stenen huizen of betonnen flats. We recreëren in de sportschool en de enige link die we hebben met de natuur is als er poep onder onze schoenen zit. Nou ja, gechargeerd gezegd natuurlijk. Op de een of andere manier zijn we in ons huidige bestaan wat ontworteld geraakt van het buitenleven.

Misschien daarom voelt het goed om natuurlijke elementen in huis te halen. Zorg ervoor dat er voldoende buitenlicht naar binnen kan stromen. Zet ramen open als de buitentemperatuur dat toelaat, om frisse lucht naar binnen te laten. Decoreer uw wanden en vloeren met natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe of steen. En plaats plantenbakken in huis of koop elke week een verse bos bloemen. Is het niet voor uw partner, doe dan uzelf er een plezier mee.

Een kleurtje doet wonderen

Kleur doet wat met ons. Zwart, grijs en bruin ogen misschien chique, ze geven niet direct warmte af. Als u kiest voor een Chesterfield fauteuil en een donkerbruin gelakt parket, zouden we dit mixen met lichte of gekleurde kussens of schilderijen. Op die manier houdt u de balans in het kleurenschema en dartelt u door het leven als nooit tevoren.

Kleurrijke bank in een verder neutraal ogende woonkamer

Spiegeltje aan de wand…

Het ophangen van spiegels in huis geeft extra energie aan een ruimte. Vooral in woningen die niet over grote raampartijen beschikken kan het de lichtinval versterken.

Hang spiegels zo op dat deze de juiste beelden reflecteren. Als u rustig op de bank zit, wilt u niet om de hoek een rommelige keuken inkijken.

Ban geluidsoverlast uit uw leven

Geluid – of juist het ontbreken ervan – kan een centrale rol spelen in uw gemoed. Bij burenruzies speelt geluidsoverlast niet voor niets vaak een rol.

Isoleer vloeren, plafonds en wanden, zeker als u in een boven- of benedenhuis woont. Dat scheelt niet alleen in de energiekosten, het houdt ook ongewenste vibraties buiten.

Denk extra na over ruimtes waar muziek wordt gespeeld of beluisterd. Wat uw smaak is, hoeft niet die van uw huisgenoten of buren te zijn. En vice versa.

Ook een rustige, serene slaapkamer is van groot belang voor uw woonplezier.

Sommige mensen worden rustig van het geluid van een waterval of een klankschaal op de achtergrond. Dat is een persoonlijke keuze, we zullen het u hier niet aanraden.

Wakkerliggende man in de nachtelijke slaapkamer

De ideale binnentemperatuur bepaalt u zelf

Wat voor de een comfortabel is, zorgt bij de ander voor koude rillingen over het lijf. Een echte ideale binnentemperatuur is om die reden niet te geven, al geven de meeste mensen de voorkeur aan een temperatuur tussen de 18 en 21 graden.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een temperatuur van minimaal 18 graden. Al kunnen mensen met aandoeningen aan de luchtwegen soms gebaat zijn bij een wat lagere binnentemperatuur.

Nog meer positieve energie krijgt u van…

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken aan te wijzen die een positieve uitwerking hebben op uw welzijn:

  • Branden van kaarsen of wierrook
  • Foto’s van de mensen om wie u geeft en van belangrijke momenten in uw leven
  • Niet teveel meubels in huis
  • Huisdieren
  • Natuurlijke geuren als rozemarijn, jasmijn of lavender
  • Een ruime tuin met middagzon én schaduw
  • Een meditatiehoekje
  • Lieve buren
  • Inrichting volgens de regels van Feng Sui
  • Een inpandige sauna
  • Een hobbyruimte
  • Een afbetaalde hypotheek ;-)