Leven met COPD

Illustratie van longen bij artikel COPD

De chronische longziekte COPD is een verzamelnaam voor de longaandoeningen bronchitis en longemfyseem. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een progressieve, niet behandelbare ziekte. Toch kunnen patiënten maatregelen treffen om hun leven met COPD te vergemakkelijken.

Veilig en comfortabel wonen met COPD

Het zorgvuldig in acht nemen van wat er wel en niet kan met COPD, houdt de symptomen de ziekte onder controle, verkleint de kans op complicaties en verbetert de kwaliteit van uw leven. Een veilig en comfortabele woonomgeving maakt daar een belangrijk deel van uit..

Luchtkwaliteit en COPD

Een stabiel, droog binnenklimaat is ten zeerste aan te raden voor wie leeft met COPD. Laat een klimaatinstallatie met een luchtfilter plaatsen, om de lucht in huis schoon en droog te maken. Ventileer de zogenaamde natte ruimten in huis, zoals de keuken, badkamer en het toilet.

COPD? Vloerverwarming!

Verwarm uw huis niet met radiatoren of met een gaskachel, maar met vloerverwarming. Op deze manier worden de aanwezige stofdeeltjes in de lucht niet rondgeblazen onder invloed van convectiewarmte, maar wordt de ruimte egaal verwarmd met stralingswarmte en blijft de lucht stabiel.

Vloerbedekking en COPD

Kies voor vloerbedekking waarin stofdeeltjes niet blijven vastzitten en die gemakkelijk schoon te houden is, zoals linoleum of stenen tegels. Tapijt, zowel hoog- als laagpolig is niet aan te raden voor wie leeft met COPD.

Huisdieren

Hoe schattig ook, huisdieren horen helaas niet thuis in de woning van een COPD-patiënt. Of – als u toch per se een huisdier wilt, neem dan een vis! Hebt u toch huisdieren, stofzuig dan dagelijks het hele huis en houd de dieren in elk geval uit uw slaapkamer. Om onzichtbare huisdieren als mijten te weren, kunt u het beste regelmatig uw beddengoed wassen. Maak ook regelmatig de plaats op het aanrecht schoon waar u het eten bereidt.

Beperk uw activiteiten met COPD

Zorg dat u zo min mogelijk uitgeput raakt. Plaats bijvoorbeeld op strategische plekken in huis (opklapbare)zitjes of stoelen/bankjes. Ga zitten om uw tanden te poetsen, het eten te bereiden of andere huishoudelijke taken uit te voeren.

Slapen en COPD

Zorg dat uw slaapkamer echt een plaats is om tot rust te komen. Gebruik antiallergeen beddengoed en plaats belangrijke spullen onder handbereik, zoals de inhalator, uw smartphone en een lijst met belangrijke telefoonnummers.

Ga op tijd naar bed, zodat u ’s nachts voldoende uren slaapt. Snurkt u extra veel, als gevolg van de COPD? Bekijk dan de mogelijkheid van apart slapen.

Houd ziektekiemen buiten de deur

Wees alert op uw bezoek. Vraag mensen die grieperig zijn of iets anders onder de leden hebben, liever een andere keer terug te komen. Want wat voor hun een onschuldige verkoudheid is, kan voor u misschien grotere gevolgen hebben.

Een aangename woonomgeving voor COPD-patiënten

De diagnose COPD kan ervoor zorgen dat u kortere of langere tijd aan huis moet doorbrengen. Zorg ervoor dat deze tijd zo prettig mogelijk verloopt met een woonomgeving met foto’s van uw geliefden aan de muur, een goedgevulde boekenkast met uw favoriete titels, een geluidsysteem vol met uw favoriete muziek en een stapel dvd’s om heerlijk te binge-watchen.

COPD en roken

Mocht u roken en er wordt de diagnose COPD bij u gesteld, dan is het beslist aan te raden hiermee te stoppen. Ook meeroken, met anderen in uw omgeving, dient te worden voorkomen, omdat dit de symptomen van COPD kan verergeren.

Maak van uw woning een rookvrije zone, door anderen die willen roken, te verzoeken dit buitenshuis te doen. 

Woont u al COPD-vriendelijk?

Het perfecte binnenklimaat met Zehnder