‘Li-Fi via ledlicht 100x sneller dan wifi’

Stilstaand beeld uit de LiFi-introductievideo

De nieuwe technologie Li-Fi is tot 100 keer sneller dan wifi en gaat op termijn razendsnelle datastromen via ledlicht mogelijk maken. Dat zeggen onderzoekers, die de technologie nu ook buiten laboratoria met succes hebben toegepast.

Honderd keer sneller dan wifi

De technologie achter Li-Fi werd al in 2011 uitgevonden. De afgelopen jaren is er volop mee getest en is de technologie verder verfijnd. Recent zijn de eerste tests in een natuurgetrouwe omgeving gedaan, namelijk in een kantoor in Estland. Daarbij werden datasnelheden tot 1 gigabyte per seconde gehaald. Dat is zo’n honderd keer sneller dan de gemiddelde wifi-verbinding.

Geen opvolger wifi

Nu moderne apparatuur steeds snellere verbindingen en meer datacapaciteit vraagt, kan Li-Fi volgens de onderzoekers een belangrijke oplossing worden. De datatransmissie werkt alleen tussen twee apparaten die elkaar kunnen ‘zien’. Communicatie door muren is daarom niet mogelijk, zodat Li-Fi geen volwaardige opvolger van wifi is. Volgens de start-up die de technologie test duurt het nog zo’n 3-4 jaar voordat de eerste consumentenproducten met de technologie op de markt komen.

Ledlicht

Li-Fi is een uitvinding van de Oostenrijkse professor Harald Haas. De technologie maakt gebruik van ledlicht, dat in staat is om met enorme snelheid te knipperen. De flikkering is niet waarneembaar voor het menselijk oog, maar is wel geschikt om binaire codes te verzenden naar andere apparaten. De apparaten moeten met elkaar een zichtverbinding hebben.

Uitlegvideo Lifi met Harald Haas