Meer burgerhulpverleners, maar nog lang niet voldoende

Hartslag via de monitor

Het aantal burgerhulpverleners* in Nederland groeit. Eind vorig jaar had Nederland 90.000 aangemelde burgerhulpverleners. Dit aantal is inmiddels gestegen naar 130.000. De toename van het aantal burgerhulpverleners is het grootst in Zuid-Holland. Overijssel heeft, net als vorig jaar, de hoogste dekkingsgraad. Echter, de relatieve dekking is nog steeds laag en verdient aandacht. 

Aantal burgerhulpverleners gestegen naar 130.000

De provincie Overijssel heeft de hoogste dekkingsgraad: 1,9% van de bevolking staat geregistreerd als burgerhulpverlener.

De landelijke gebieden kennen de grootste relatieve dekking van burgerhulpverlening. De plaats Nutter(Overijssel) blijft de plaats waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen.

Groei in grote steden – dekkingsgraad nog laag

De dekking in de grote steden is nog steeds relatief laag, maar het aantal geregistreerde burgerhulpverleners is wel fors gestegen. Deze burgerhulpverleners kunnen nog niet in alle steden worden opgeroepen: het systeem is nog niet overal in werking gezet

Geregistreerde reanimatie hulpverleners in Nederland

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting heeft het doel om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Elke minuut dat hulp langer uitblijft, verkleint de kans op overleven met circa 10%. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered.

Om dit voor elkaar te krijgen, bouwt de Hartstichting samen met circa 400 reanimatiepartners aan een netwerk van minimaal 170.000 burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen.

Oproepsystemen

Nederland is het enige land dat op deze schaal burgers oproept bij een reanimatie. Burgerhulpverleners staan geregistreerd bij het oproepsysteem van HartslagNu of Hartveilig Wonen.

*Burgerhulpverleners zijn mensen die kunnen reanimeren en worden opgeroepen via hun mobiele telefoon op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt.

Thema's

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief