Een verborgen sleutel in de tuin. Of een touwtje door de brievenbus. Er zijn vele manieren om buren, zorgverleners en mantelzorgers toegang tot uw woning te geven, als u dit niet zelf kunt doen. Bent u minder mobiel of wilt u zeker weten dat u na een val snel geholpen wordt? Wilt u tegelijkertijd uw veiligheid en die van uw kostbare eigendommen garanderen? Denk dan ook eens aan deze moderne toegangssystemen.
Laat u jan en alleman binnen of kiest u voor een modern toegangssysteem?
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zijn er steeds meer mogelijkheden om derden gecontroleerd toe te laten tot uw woning. Of u nu mobiel bent of minder mobiel. En of u nu thuis bent of niet.
Videotelefoon
Wilt u vanaf uw favoriete plek voor de televisie of vanuit bed zien wie er voor de deur staat? Om vervolgens met één druk op de knop de deur op afstand te openen? Kies dan een deurintercom met audio of video, met een zwart-witscherm of een kleurenscherm.
Sleutelkluis
Een sleutelkluis is een afsluitbare box die aan de gevel van uw woning wordt vastgemaakt. In de kluis bewaart u uw huissleutel. Zorgverleners kunnen met een cijferslot de kluis openen en vervolgens met uw huissleutel de voordeur openen. Bij vertrek laten zij de sleutel weer achter in het kastje, voor de volgende zorgverlener.

Toegangscontrolesysteem met tags
Als alternatief voor het gebruik van sleutels, kunt u de toegang tot uw woning regelen met tags. Op die manier hoeft er geen sleutel meer te worden omgedraaid, wat voor sommige mensen belastend kan zijn. Verloren tags kunnen direct buiten werking worden gesteld en nieuwe tags worden verstrekt. Bovendien wordt bijgehouden wie wanneer uw woning betreedt en weer verlaten heeft.

Vingerafdrukslot
Wilt u helemaal geen sleutel meer op zak hebben? Kies dan voor een vingerafdrukslot. Een simpele aanraking opent deuren die voor anderen gesloten blijven en de reader houdt de natuurlijke verandering van iedere vingerafdruk vanzelf bij. Zo staan ook kinderen die nog in de groei zijn nooit voor een dichte deur. Bovendien: met een vingerafdrukslot loopt u nooit meer het risico om uw sleutel te verliezen.

Seniorenslot
Bij een standaard slot bevindt het sleutelgat zich onder de deurkruk. Dit heeft twee nadelen:
- Het slot is minder goed toegankelijk
- Er valt altijd een schaduw op het sleutelgat
Bij een seniorenslot is dit omgedraaid. Het slot bevindt zich boven de kruk, wat de bediening vereenvoudigt.

Codeslot
Bent u bang om de sleutel van uw voordeur te verliezen? Met een codeslot verschaft u zich met het intoetsen van enkele cijfers toegang tot uw woning. Uiteraard kunt u de code ook aan anderen verstrekken, als deze bij u op bezoek komen of u komen verzorgen.
Met sommige systemen is het zelfs mogelijk om iedere bezoeker een persoonlijke code te verschaffen. Zo weet u precies wie uw woning betreden heeft en hoeft u bij een vergeten code niet iedereen de geresette code opnieuw te verschaffen.
Deurspion met fotocamera
Met een deurspion kunt u controleren wie er voor de deur staat, voor u opendoet. Een extra functionaliteit van sommige deurspionnen is dat deze gekoppeld zijn aan een beldrukker, waarbij automatisch een foto wordt gemaakt van wie aanbelt. Zo kunt u bij thuiskomst direct terugzien wie u gemist hebt en daarop eventueel actie ondernemen.

Voordeur openen met smartphone
Het kan allemaal nóg geavanceerder. De nieuwste toegangssystemen zijn gekoppeld aan het internet. Zodra er iemand aanbelt, ontvangt u een bericht op uw telefoon. Of u nu thuis bent of niet. Ook kunt u direct – op afstand – het bezoek te woord staan via de deurtelefoon. De bezoeker hoeft op deze manier helemaal niet te weten dat u niet thuis bent!
Wilt u de deur op afstand openen, dan kan dit uiteraard.
Op deze manier kunnen mantelzorgers zelfs meekijken met wie hun vader of moeder binnenlaat.
Denk rondom de voordeur verder aan:
Toegang gekoppeld aan brandalarm
Zodra het rook- of brandalarm afgaat, openen de sloten zich automatisch, om de hulpdiensten vrij baan te geven.
Toegang gekoppeld aan dwaalalarm
Ideaal voor een bewoner met dementie. Voor zorgverleners, familie, vrienden, kinderen of buren gedraagt de voordeur zich ‘normaal’. Maar voor een dementerende bewoner blijft de voordeur gesloten.
Inbraakalarm
Zodra een vooraf ingesteld signaal wordt waargenomen, gaat het alarm af. Sommige inbraaksystemen schakelen automatisch de hulpdiensten in of bellen een meldkamer.
Sensorverlichting
Als er een bezoeker voor de deur staat, schakelt de buitenverlichting automatisch aan. Ook handig als u zelf ’s avonds laat thuis arriveert en in het donker op zoek moet naar het sleutelgat.
CCTV
Closed-circuit television, kortweg CCTV, filmt bezoek en vergroot zo de veiligheid in en rond uw woning. De beelden worden veilig opgeslagen en enige tijd bewaard, mocht er om veiligheidsredenen behoefte aan zijn.
Deurketting
Stelt u in staat de deur op een kier te openen en met bezoek in gesprek te gaan, voordat u de deur volledig opent.