Duurzame energie is hip. Maar eigenlijk is het ook gewoon broodnodig. Nederland moet in rap de CO2-uitstoot verminderen en uiteindelijk ook stoppen met het gasgebruik. Wij Nederlanders, werken hier gelukkig graag aan mee. In steeds meer huishoudens gebruikt men namelijk duurzame stroom. Veertig procent van de Nederlanders is zelfs bereid meer te betalen voor groene stroom. De helft van deze groep is tevens bereid extra in de buidel te tasten voor groene energie van eigen bodem. Deze stroom noemt men ook wel ‘oranje stroom’.
Duurzame stroom van eigen bodem flink gestegen
Dat de Nederlander positief staat tegenover duurzame Nederlandse stroom blijkt uit landelijk onderzoek van de vergelijkingssite Pricewise. Nu denkt u: ja ja, veel mensen geven vast een sociaal wenselijk antwoord op deze penibele klimaatkwestie. Maar niets is minder waar. Het aantal afgesloten oranje energiecontracten is namelijk enorm gestegen. In het eerste kwartaal van dit jaar koos bijna dertig procent bij Pricewise voor duurzame stroom uit Nederland.
Tweederde Nederlanders kiest groene stroom
Ter vergelijking: Vorig jaar koos 4,9 procent in het eerste kwartaal voor oranje stroom. Het jaar ervoor maar een magere 1,5 procent. Dat is een enorme groei.
Groene stroom uit Europa heeft vooralsnog het grootste aandeel in ons Nederlandse stroomgebruik. Begin 2015 koos bijna zestig procent hiervoor. In 2016 loopt dit op tot 65,4 procent, maar daalt tot 40,6 procent dit jaar. Dat is te verklaren door het grotere aandeel van oranje stroom. Grijze stroom wordt door een derde van de Nederlanders gekozen. Het aandeel hiervan is de afgelopen twee jaar wel ruim tien procent gedaald.
Oranje stroom is hip
“Groene stroom uit Nederland wordt steeds populairder”, vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Het is ook hip om tegen je buurman te zeggen dat jouw stroom wordt opgewerkt met windmolens in Groningen, zonnepanelen in Gelderland of bij de boer verderop. Dat vinden mensen leuk. En blijkbaar dragen ze graag uit dat ze rekening houden met het klimaat.”
We willen meer groen-oranje stroom dan we (kunnen) produceren
Helaas loopt onze vraag en aanbod van oranje stroom niet synchroon. “Ons land loopt behoorlijk achter op de realisering van de afspraken over de klimaatdoelstellingen. In 2015 was slechts zes procent van de energie die we gebruiken oranje-groen van eigen bodem. En daar wordt andere semigroene energie, zoals biomassa ook in meegerekend. Het is maar de vraag of het aanbod wel gelijk opgaat met de toenemende vraag”, voegt De Kok toe.

Flevoland kiest vaakst voor duurzame stroom
In Flevoland kiest men het vaakst voor oranje stroom. Ruim 36 procent kiest voor groene stroom van Nederlandse bodem. Daarnaast kiezen de inwoners van Flevoland het vaakst voor duurzame stroom. In Limburg, Utrecht en Zeeland heeft Nederlandse stroom ook een behoorlijk aandeel. In Drenthe zijn ze het minst happig op oranje stroom. Begin dit jaar koos een schamele 20 procent van de Drentenaren hiervoor.
Vrouwen iets milieubewuster dan mannen
42 procent van de jongeren en senioren zeggen meer te willen betalen voor oranje stroom. Voor de groep van 45-59 jaar is dat maar 36 procent. Mannen en vrouwen verschillen in hun keuze voor duurzame stroom nauwelijks. Toch zijn de vrouwen (42%) net ietsje milieubewuster dan de mannen (39%). Dus mannen: luister naar jullie vrouw!
Duurzame stroom is niet altijd duurder
Duurzaam opgewekte stroom uit ons eigen land of Europa concurreert momenteel goed met de stroom uit vervuilende kolencentrales. Duurzame Nederlandse energie opwekken lijkt meer te kosten. Toch klopt dit niet helemaal. De overheid subsidieert namelijk producenten van oranje stroom. Hierdoor houden de energiebedrijven die groene stroom inkopen, de prijzen voor de consument zo laag mogelijk.