Ouderen kiezen zonne-panelen voor duurzaamheid en onafhankelijkheid

Ouder stel op muurtje

Bijdragen aan de productie van duurzame energie is voor Nederlanders de belangrijkste reden om zonnepanelen te nemen, gevolgd door onafhankelijk zijn van energieleveranciers. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau onder 4.192 respondenten. Het feit dat zonnepanelen een slimme financiële investering zijn wordt in het onderzoek het minst vaak genoemd.

Rendement op zonnepanelen vergelijkbaar met die op een spaarrekening

Susanne van Suylekom, projectmanager van HIER bespaart bij het HIER klimaatbureau: “Hoewel zonnepanelen wel degelijk een heel goede financiële investering zijn, de winst is vergelijkbaar met een rente van vijf procent op een spaarrekening, vinden wij het natuurlijk fantastisch om te zien dat duurzaamheid zo belangrijk is voor Nederlanders. Een groot verschil met een aantal jaren geleden. Dat biedt perspectief, zeker omdat juist jongeren zo massaal aangeven dat zij duurzaamheid het belangrijkst vinden.”

Redenen om zonnepanelen te nemen

Grafiek 1: Praktische bezwaren daargelaten, wat is/was voor u de belangrijkste reden om zonnepanelen te nemen?

Jongeren en hoger opgeleiden kiezen massaal voor duurzaamheid

Bijdragen aan de productie van duurzame energie is met name onder jongeren en hoger opgeleiden heel belangrijk. Bijna de helft van de ondervraagden tot en met 34 jaar noemt duurzaamheid als belangrijkste reden om zonnepanelen te nemen, tegenover een derde van de 45-plussers. Die laatste groep vindt juist onafhankelijk zijn van energieleveranciers de belangrijkste reden om zonnepanelen aan te schaffen.

Redenen om zonnepanelen te nemen per leeftijdsgroep

Grafiek 2: Belangrijkste reden om zonnepanelen te nemen per leeftijdsgroep

Bij hoger en lager opgeleiden is dezelfde trend zichtbaar. Bijna de helft van de hoger opgeleiden vindt bijdragen aan de productie van duurzame energie de belangrijkste reden om zonnepanelen aan te schaffen, terwijl lager opgeleiden onafhankelijk zijn van energieleveranciers belangrijker vinden.

Onderzoek Hier Klimaatbureau naar zonnepanelen

Gerlinde Beekhuis, Hier Klimaatbureau