Panic Room: urenlang opgesloten met George Clooney, wie wil dat niet?

Illustratie sloten op de deur van een Panic Room

George Clooney en zijn vrouw Amal zijn hun huis in Berkshire aan het verbouwen. Beveiliging speelt daarbij vanzelfsprekend een belangrijke rol. Het stel laat zelfs een 'paniekkamer' in de villa bouwen. Wat is een Panic Room en hoe richt je het in?

Solide deur, verstevigde muren in een 'paniekkamer'

Wie kiezen er voor een Panic Room?

Als mensenrechtadvocate heeft George Clooney’s vrouw belangrijke cliënten en is zij regelmatig betrokken bij controversiële zaken. Ze wil graag zeker zijn dat ze veilig is in haar eigen huis. Maar ook haar man heeft natuurlijk goede redenen om een Panic Room in huis te laten bouwen. 

Een andere publieke figuur met een Panic Room in diens huis, is de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Door zich terug te trekken in deze ruimte wist hij enige tijd geleden een aanvaller van het lijf te houden die ondanks de politiebewaking binnen wist te dringen.

In Nederland zijn het vooral hooggeplaatste personen uit de politiek en uit het bedrijfsleven die voor zo’n kamer kiezen. Natuurlijk lopen zij hier niet mee te koop, beveiliging is een gevoelig onderwerp en we willen de buitenwacht niet wijzer maken dan zij is.

Laatste beveiligingslinie

Een Panic Room kan niet los worden gezien van andere beveiligingsgmaatregelen in en rond het huis. Om insluipers of aanvallers te stuiten kunt u onder andere denken aan:

 • Hek rondom de tuin
 • Alarminstallatie met optische en/of geluidssignalen
 • Videotelefoon bij de voordeur
 • Goed hang- en sluitwerk
 • Beveiligingscamera’s rondom het huis
 • Veiligheidsglas
 • Een paniekknop bij de voordeur
 • Waakhond

Pas wanneer deze maatregelen allemaal niet voldoende blijken te zijn, komt de Panic Room in beeld. Het vormt de laatste linie tussen u en een indringer.

Goed bereikbare ruimte

Uw Panic Room moet eenvoudig bereikbaar zijn. Een ruimte op de begane grond is waarschijnlijk de beste keuze. Als Panic Room kunt u een kamer inrichten, maar als u met minder personen in huis woont, kan een grote kast eventueel ook volstaan. De kans dat u langere tijd in de ruimte moet verblijven, is nihil. Vaak gaat het om het doorstaan van de eerste minuten van een aanval of inbraak, voor de politie arriveert.

De Panic Room kan bij dagelijks gebruik een andere functie hebben. In het geval van Kurt Westergaard was bijvoorbeeld de badkamer verstevigd tot Panic Room. Maar ook de kelder of een andere ruimte, zoals de bijkeuken, kan dienstdoen als Panic Room.

Solide deur

Het belangrijkste element van een Panic Room is vanzelfsprekend de deur. Laat de standaard (holle) binnendeur vervangen door een massief exemplaar. Of beter: kies voor een metalen deur. Zorg dat de deur naar buiten opendraait, om intrappen of openbreken te bemoeilijken. Kies hang- en sluitwerk dat tegen een stootje kan. Zorg ervoor dat de deur vanuit de binnenzijde kan worden afgesloten met grendels.

Verstevigde muren

Als de deur niet meegeeft, kan een aanvaller of inbreker zijn aandacht richten op de omliggende muren. Zorg ervoor dat deze stevig genoeg zijn om overeind te blijven, als iemand er tegenaan trapt of er tegenaan beukt met een hamer. Bekleed de muren met staal of kevlar om met een gerust gevoel de komst van hulptroepen af te wachten.

Communicatie

Een veilige omgeving creëren is een, maar hoe zorgt u ervoor dat u weer ontzet wordt? Zorg ervoor dat er in uw Panic Room altijd een opgelaten mobiele telefoon aanwezig is of plaats een vaste telefoonlijn; uit het zicht vanzelfsprekend, zodat deze niet wordt doorgeknipt door het ongenodigde bezoek. Geen enkele Panic Room is zo stevig dat deze nooit van buitenaf betreden kan worden. Om die reden is het zaak om zo snel mogelijk bij de politie of een meldkamer aan de bel te trekken.

Elektriciteit en een toilet

U wilt natuurlijk niet in het donker de komst van de politie afwachten. Plaats een generator in de Panic Room, maar zorg wel voor voldoende ventilatie, vanwege de koolmonoxideuitstoot van het apparaat.

Om uw verblijf wat comfortabeler te maken, kunt u denken aan een eenvoudig toilet of een afsluitbare po.

Voedsel en drinken

Bewaar enkele flessen water en lang houdbaar voedsel in de Panic Room. Als u de beschikking heeft over een generator, kunt u eventueel voedsel opwarmen in een magnetron.

Om aan te denken voor uw eigen Panic Room:

 • Goed bereikbare ruimte
 • Stevige deur, van binnenuit afsluitbaar
 • Versterkte muren
 • Mobiele telefoon
 • Generator
 • Toilet
 • Magnetron
 • Lang houdbare drank en voedsel

Anderen lazen ook: Doe-het-zelfscan Woninginbraak

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt

Vrijblijvend, deskundig advies