Senioren in problemen door aflossingsvrije hypotheek

Senioren in problemen door aflossingsvrije hypotheek

De kans is groot dat senioren met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen. Als na dertig jaar hun hypotheek afloopt, lukt het lang niet altijd om een nieuwe lening af te sluiten. Bij een nieuwe hypotheek kijkt de bank namelijk niet meer naar de overwaarde van het huis.

Een nieuwe hypotheek wordt getoetst aan het huidige inkomen én het toekomstige pensioen

Dit blijkt uit onderzoek van ING. De groep 50-plussers heeft tijdens de looptijd van hun hypotheek vaak niet of nauwelijks afgelost. Daarnaast is hun eigen vermogen ook niet hoog genoeg voor een nieuwe lening. Tijdens de beoordeling voor een nieuwe hypotheek kijkt de bank tegenwoordig niet meer naar de overwaarde van een huis. De hoogte van de lening wordt bepaald door het inkomen. En dan niet alleen het huidige inkomen, maar ook het toekomstige pensioen. 

Helft 50-plussers lost niet af en spaart ook niet

Wanneer het toekomstige pensioen te laag uitvalt, krijgen de ouderen geen nieuwe hypotheek meer voor hun huis. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de 50-plussers het niet nodig vindt om af te lossen en te sparen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen wel graag in hun huidige huis blijven wonen. Maar wanneer zij geen nieuwe hypotheek krijgen, zijn ze toch noodgedwongen te verhuizen. 

200.000 huishoudens komen mogelijk in de problemen door aflossingsvrije hypotheek

Het is lastig in te schatten hoe groot deze groep senioren is. De Nederlandsche Bank denkt dat 200.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen met een totale hypotheekschuld van 40 miljard euro.

ANBO wil dat bank ook kijkt naar overwaarde woning

Belangenorganisatie ANBO pleit voor maatwerk voor deze groep ouderen. Ze vinden dat er gekeken moet worden naar de overwaarde van het huis. Ook pleiten ze ervoor dat gemeenten kunnen bijspringen met een blijverslening. Algemeen directeur Liane den Haan wil dat de hypotheekverstrekkers met De Nederlandsche Bank om de tafel gaan om een tussenoplossing te bedenken voor de groep senioren die nu klem zitten. 

Bron: Eenvandaag

Meer nieuws? Volg ons ook op Facebook!

Heeft de aflossingsvrije hypotheek haar langste tijd gehad?

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief