Slimme apparaten dansen de ZigBee-bijendans

ZigBee verwijst naar de dans van de bijen

In huis worden steeds meer apparaten ‘slim’. Ze staan in contact met elkaar en met de buitenwereld en reageren meer en meer haast vanzelf. Het ZigBee-protocol leidt dit alles in goede banen, met een draadloze overdracht van informatie die razendsnel en energie-efficiënt is. Wat heeft een geheimzinnige bijendans hiermee te maken?

Zelfstandig communiceren over de ideale omstandigheden in huis via ZigBee

ZigBee verwijst naar de dans die bijen uitvoeren nadat zij terugkeren in de bijenkorf. Zo delen zij, zonder met elkaar te spreken, informatie over de richting en afstand tot bloemen en water. Dat het ZigBee-protocol juist naar deze dans genoemd is, is dan ook niet toevallig. Want ook de apparaten die met dit protocol werken, communiceren intensief en zelfstandig met elkaar over de ideale gebruiksomstandigheden.

Alles praat met elkaar

Zo kan een ZigBee-lamp met een sensor ‘zien’ dat het donker wordt en vervolgens zichzelf gedempt inschakelen. Een ZigBee-alarminstallatie ‘voelt’ dat er een raampje wordt ingetikt en schakelt dan de verlichting vol aan, maar geeft tegelijkertijd een signaal af naar een mobiele telefoon of een meldkamer. Ook kan zelfs tegelijkertijd een ZigBee-camera worden ingeschakeld, waarmee op afstand te zien is of het inderdaad om een inbreker gaat of dat er bijvoorbeeld stormschade of een kat verantwoordelijk is voor de verstoring van het systeem.

ZigBee versus andere communicatieprotocollen

ZigBee is een van de standaarden die is ontwikkeld om slimme apparaten op een slimme, relatief goedkope manier draadloos aan elkaar te koppelen. Het voordeel van ZigBee ten opzichte van bijvoorbeeld WiFi of BlueTooth is dat het werkt op een lage-frequentie, waardoor er relatief weinig energie bij de uitvoering ervan komt kijken en batterijen dus veel langer meegaan.

Andere systemen die momenteel gangbaar zijn en vergelijkbare voordelen bieden of zelfs zijn afgeleid van ZigBee zijn:

  • Z-Wave
  • BlueTooth Low Energy
  • Thread (het draadloze netwerk in b.v. de Nest-thermostaat)

Voorbeelden van slimme verlichting op basis van ZigBee

Op Thuiscomfort vindt u twee typen slimme verlichting die beide werken op basis van het ZigBee-protocol.

Slimme ZigBee-verlichting Osram LIGHTIFY™

Osram LIGHTIFY™ stelt u in staat om verschillende lichtsferen in te stellen. De scènes zijn vrij te configureren en te sturen en kunnen flexibel gewijzigd worden, zelfs terwijl u niet aanwezig bent. Met LIGHTIFY™ switcht u eenvoudig van een koude naar een warme lichtkleur. Als aanvulling biedt de app bijvoorbeeld ook voorgeprogrammeerde lichtscènes, zoals een realistische zonsopgang.

Aansturing van verlichting met een tablet met Osram Lightify

Op afstand bedienbare verlichting Busch-Jaeger ZigBee Light Link

Een voorbeeld van slimme verlichting op basis van ZigBee is ZigBee Light Link van Busch-Jaeger. Met dit systeem zijn lichtintensiteit, kleurtemperatuur en RGB-kleuren kunnen hiermee op iedere situatie worden afgestemd. Passend bij het werken of ontspanning en op ieder moment van de dag.

Sfeerbeeld Busch-Jaeger ZigBee Light Link

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van ZigBee of direct ZigBee-verlichting aanschaffen? Neem dan contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt.

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt