Slimme bakstenen zetten afvalstoffen om in energie

Bouwvakker metselt bakstenen muur

Wetenschappers van de Britse University of the West of England (UWE Bristol) hebben 'slimme bakstenen' ontwikkeld. Straks zijn woningen, kantoorgebouwen en openbare ruimtes zelfvoorzienend doordat ze stroom opwekken en regenwater zuiveren. 

De bouwstenen van uw huis als levend organisme

De slimme bakstenen bestaan uit een bioreactor die met biobrandstofcellen en algen is gevuld. De biobrandstofcellen bevatten micro-organismen die onder andere water zuiveren en elektriciteit opwekken door afbraak van organische materialen. Daarnaast zijn de slimme stenen zo ontworpen dat ze zichzelf aanpassen aan de veranderende omgevingsfactoren. Zo stemmen de muren, gemaakt van de slimme bakstenen, de luchttoevoer en de temperatuur in het gebouw af op de buitentemperatuur en het aantal aanwezige personen.

Grootschalig levend organisme

'Een gebouw van bioreactoren zal een grootschalig levend organisme worden dat volledig zelfvoorzienend is in alle milieu- en energiebehoeften van zijn bewoners', zegt Professor Andrew Adamatzky, wetenschapper aan UWE Bristol.

Bakstenen als analoge elektrische computer

Volgens de wetenschappers werken de bakstenen als een elektrische analoge computer die verschillende functies kan uitvoeren. Zo wordt de bioreactor geprogrammeerd om verschillende bronnen te verwerken. Grijswater, algen en bacteriën, koolstofdioxide uit de atmosfeer en verschillende soorten voedingsstoffen worden dus afgebroken. Vervolgens levert het systeem onder andere zuiver water, kunstmest, fosfaat, zuurstof, bio-afbreekbare wasmiddelen, elektriciteit en herbruikbare biomassa op.

Een nieuwe manier om duurzaamheid aan te pakken

Zo besparen bewoners niet alleen fors op hun energieverbruik, maar dragen ze ook bij aan een beter milieu. Rachel Armstrong, hoogleraar Experimentele architectuur aan de Universiteit van Newcastle, zegt: ‘Het project is ongelooflijk spannend. Het is het samenbrengen van levende architectuur, informatica en engineering om een nieuwe manier te vinden om globale kwesties aan te pakken, zoals duurzaamheid."

Living Architecture Project

Voor dit Living Architecture (LIAR) project werkt de UWE Bristol samen met onder andere de Newcastle University. Doel van het project is om milieuproblemen in de gebouwde omgeving aan te pakken door natuurlijke bronnen te combineren met technologische innovaties. Het project wordt gefinancierd door het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Bronnen: Duurzaam Bedrijfsleven en University of the West of England