Speciale airbag voorkomt gebroken heup

Demonstratie van de valairbag door TU Delft

Valpartijen onder senioren zijn een groeiend probleem. De gewrichten worden minder soepel, het zicht neemt af en het evenwichtsgevoel wordt minder. En bij een val zijn de gevolgen erger naarmate we ouder worden. Steeds meer senioren lopen een heupfractuur op, of zelfs hersenletsel. Valpreventie krijgt daarom steeds meer aandacht en de TU Delft heeft er inmiddels een oplossing voor bedacht: een speciale airbag die zich opblaast tijdens de val.

Airbag in gordel vouwt uit tijdens de val

De airbag is verwerkt in een speciale gordel, die ontworpen is op draaggemak en eenvoudig op heuphoogte tussen kleren te dragen is. Bij de val vouwt de airbag zich op drie plaatsen uit. Zo zijn de linkerflank, rechterflank en de rug beschermd tegen letsel.

Speciaal valalgoritme

Om de airbag al tijdens de val te laten opblazen wordt een speciaal valalgoritme gebruikt. Bij de TU Delft wordt onderzoek gedaan naar instabiliteit en het valgedrag van senioren, zodat de airbag het juiste moment ‘herkent’ om uit te klappen.

Ontwikkeld door TU Delft

De airbag is bedacht en ontworpen door Heike Vallery van TU Delft, in samenwerking met collega’s van de universiteit en de start-up WOLK BV. In de samenwerking komen twee specialiteiten samen: WOLK verzorgt de productie van de airbags, TU Delft houdt zich bezig met het speciale valalgoritme.

Bekijk de airbag

Het is de bedoeling dat de eerste airbags begin 2017 te koop zijn. In de onderstaande video ziet u de werking van de airbag gedemonstreerd.

Meer inspiratie?

Als inspiratieplatform schrijft Thuiscomfort over langer zelfstandig thuiswonen. Bent u geïnteresseerd in oplossingen om uw woning aan te passen? Kijk rond in ons demohuis voor meer inspiratie.