Start uw eigen ruilbibliotheek of bezoek er eentje

Ruilbibliotheek van Minibieb.nl

De geur, de letter, het papier, de ezelsoor, op bepaalde manieren kan er niets tippen aan een goed boek. Zeker niet wanneer u dat prachtige verhaal weer kunt doorgeven aan een ander, gewoon, omdat u het zo mooi vond.  Dat is de gedachte achter de ‘little free libraries’ uit de VS, het Oud-Beijerlandse initiatief Minibieb en het van oorsprong Utrechtse Boekspots.

Een gratis bibliotheek, midden in de buurt

Door bezuinigingen moeten steeds meer bibliotheken sluiten. En dat is zonde, voor de buurt, voor onderling contact, voor de ontwikkeling van lezen, van de boeken zelf. Geen wonder dat het Amerikaanse concept van de gratis bibliotheek bij de buren aansluiting vindt in Nederland. Op steeds meer plaatsen kunt u terecht voor verse literatuur.

Pak een boek, deel een boek

Het principe is simpel: u zoekt een locatie op, leent daar gratis een boek en brengt het boek naderhand terug. De volgende lezer helpt u verder door een van uw boeken om te ruilen voor het exemplaar dat u leent. En vindt u dat prettig, dan kunt u ook een recensie in het boek achterlaten. 

Een gedeelde boekenkast, zoals in de Boekspot Hoog Catherijne in Utrecht

Vanuit de deeleconomie

De ruilbibliotheek kent zijn achtergrond in de deeleconomie: in een gemeenschap of netwerk stellen de deelnemers hun spullen ter beschikbaar. Zo deelt u tegenwoordig ook een auto met uw buren, uw gereedschapskist met dorpsgenoten en zelfs uw huisgemaakte stamppot met wie er op dat moment nabij is. Het idee is dat mensen zo duurzamer met hun spullen omgaan, en met elkaar. Daar past een gedeelde bibliotheek feilloos bij. 

Twee mensen zijn met elkaar in gesprek

De eerste ruilbibliotheken

In 2009 zagen Amerikanen de eerste gedeelde boekenkasten verschijnen. Sommige kregen een plek in cafés, andere in openbare gebouwen, maar de meest bekende voorbeelden zijn de ‘little boxes’, die op een paal in de tuin geplaatst worden. 

Minibieb borduurt hier sinds 2013 verder op, de vorm moet passen bij de omgeving. Het kan dus gaan om een plank, een kast, met tien boeken of juist honderd titels. De beheerders van Minibieb zijn vaak particulieren, die een plekje rondom hun huis ter beschikking stellen of vrijwilligers van buurthuizen.

Voorbeelden van een minibieb

De handen ineen

De Boekspots is opgericht door onder andere de Bibliotheken en de Provincie Utrecht, waardoor het een wat grootschaliger karakter kent. Zo kunnen bedrijven een Boekspot inrichten op kantoor en kan Boekspot wat grotere ruimtes bezetten, zoals een voormalige snackbar in Hoog Catharijne te Utrecht. Handig als u op het laatste moment een goed boek zoekt voor in de trein.

De Boekspot in Hoog Catherijne, Utrecht

Kijk voor meer informatie en locaties op:
www.minibieb.nl
www.boekspots.nl

Thema's