‘Twee miljoen communicatie-wetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.’

Lopende kraan

Uit de meest recente Arbeidsmarktprognose van het UWV blijkt dat het aantal vacatures in de Bouw zo hard is gegroeid, dat een tekort aan vakmensen dreigt. Cabaretier Pieter Derks reageert in een radiocolumn en stelt dat we in Nederland zijn doorgeslagen in onze ‘diplomafetish’. Hoog tijd om juist ook MBO-geschoolde vakmensen zoals timmermannen, installatiemonteurs en verpleegkundigen de waardering te geven die zij verdienen. Die oproep ondersteunen wij van Thuiscomfort van harte!

Vraag naar technisch geschoold personeel sterk gestegen

Tijdens de crisisjaren is de bouw hard getroffen. Als gevolg hiervan nam het aantal banen in de sector met ongeveer 100.000 af, van 500.000 naar 400.000. Sinds 2015 trekt de bouw weer aan, vooral door de opleving van de huizenmarkt. In het begin werden voor die extra werkzaamheden vooral tijdelijk personeel of zzp’ers ingehuurd. Op dit moment verwachten 3 op de 10 bouwbedrijven extra personeel in dienst te nemen.

Teruglopende belangstelling technisch onderwijs

Ondertussen kampen de technische opleidingen in ons land met teruglopende belangstelling. Volgens Derks en de Voortgezet Onderwijsraad ligt dit onder andere aan de prestatiedrang onder ouders. Die zien hun kinderen liever naar vmbo-t, havo of vwo gaan dan naar praktijkgerichte opleidingen. “Het is natuurlijk prachtig dat we zoveel mensen hoog opleiden, maar er is een grens aan het aantal managers dat een land kan hebben”, aldus Derks. “Ik heb de cijfers niet bij de hand, maar inmiddels zitten we op ongeveer 17 managers per verpleegkundige en 26 accountmanagers per servicemonteur”. Ook Ton Heerts, Voorzitter van de MBO-raad vindt: “We moeten af van het idee dat hogeropgeleid beter is. We hebben goed opgeleide vakmensen nodig voor de beroepen van morgen.”

Wat kunt u hier zelf aan doen?

De krapte op de arbeidsmarkt voor vakmensen als loodgieters en elektromonteurs betekent niet dat u moet afzien van een verbouwing of woningaanpassing. Zorg dat u zich tijdig oriënteert op de markt, zodat u voldoende tijd overhoudt om offertes te vergelijken en in zee te gaan met kwalitatieve bouw- en installatiebedrijven. Zorg bij een spoedreparatie dat u van tevoren weet wie u gaat bellen.

Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: denk eens na over de wijze waarop u – op feestjes of elders – praat over MBO-ers en andere vakmensen. Misschien luistert er wel een neefje of een nichtje mee die later de keuze voor een opleiding moet maken. We willen graag dat een technische studie weer als iets gezien wordt om trots op te zijn! Op die manier wordt uw kraan in de toekomst gewoon nog gemonteerd door iemand die zijn vak verstaat en betaalt u daarvoor niet de hoofdprijs. We rekenen op uw medewerking!

Bron: Volkskrant en AD

Praat mee over het tekort aan vakmensen op Facebook

Thema's

CV-installatie uitsluitend door erkend monteur vanaf 2019

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt